Importtarieven Premium Corner

Dit zijn de wapens van de handelsoorlog

Door Michiel Dijkstra - 03 juli 2018

De handelsoorlog wordt gevoerd met importheffingen: eigenlijk een belasting op waar uit het buitenland. Hoe ze werken, en hoe ze uitpakken: ze zijn bijna altijd ongunstig voor de lokale economie.

De openingssalvo’s zijn afgevuurd. Begin juni zette de Amerikaanse president Donald Trump zijn handtekening onder een importheffing op staal en aluminium. Drie weken later kwam de Europese Unie (EU) met haar eigen importtarieven, op onder meer bourbon, Harley-Davidson-motorfietsen en sinaasappelsap.

De handelsoorlog is een feit. De Verenigde Staten en China lijken in juli importtarieven op elkaars waar in te voeren. Ook veel andere landen zijn kwaad over de Amerikaanse heffing op staal en zijn van plan hun eigen handelsmuren op te trekken.

Amerikanen in de portemonnee raken

Door Amerikaanse producten duurder te maken voor hun eigen consumenten, hopen ze de Verenigde Staten net zo hard in de portemonnee te raken als de Amerikanen hen raakten. Om precies te zijn: de andere landen proberen Trump te raken.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.