SNS Reaal Premium Corner

Betaalt u de rekening voor Dijsselbloems daadkracht?

Door Joris Heijn - 06 augustus 2018

Vijf jaar na de nationalisatie van SNS Reaal laait de kritiek weer op. Is de belastingbetaler duurder uit omdat de minister van Financiën een ‘superieur’ bod geen kans gaf? En gaat de nationalisatie de schatkist nóg een keer honderden miljoenen euro’s kosten?

Jeroen Dijsselbloem (PvdA) was in januari 2013 nog maar net voorzitter van de Eurogroep, toen er al twee problemen op zijn bordje lagen: het bankensysteem in Cyprus stond op instorten en in eigen land zag de minister van Financiën SNS Reaal langzaam ten onder gaan.

De Utrechtse bank-verzekeraar had grote verliezen geleden op vastgoed­leningen. Spaarders werden ongerust en de beurskoers kelderde. Grofweg waren er voor beide kwesties twee oplossingen: over­heden konden wéér belastinggeld in banken stoppen, net zoals in de kredietcrisis van 2008, of schuldeisers konden ‘bloeden’.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.