Eurozone Premium Corner

De prijzen stijgen (te) hard, wat nu?

Door Michiel Dijkstra - 21 augustus 2018

De inflatie is terug in de eurozone, wat betekent dat de Europese Centrale Bank moet stoppen met stimuleren. Maar dat gaat niet zomaar: de vraag is of Zuid-Europese overheden een hogere rente wel aankunnen.

De voet moet zo langzamerhand van het gaspedaal, dat is wel duidelijk. Al jarenlang stimuleert de Europese Centrale Bank de economie volop door de rente laag te houden. Daarmee maakt de ECB lenen voor consumptie en investeringen goedkoop. Maar nu loopt de inflatie snel op.

In de zomer nam in de hele eurozone het tempo waarmee de prijzen stijgen toe. Van 1,3 procent in april naar 1,9 procent in mei tot liefst 2,1 procent in juli. Ook in Nederland bereikte de inflatie in juli 2,1 procent – het hoogste niveau in vijf jaar.

ECB moet gas terugnemen

Dát de inflatie stijgt, is positief. Het is een teken dat de economie groeit. Het natio­naal inkomen van alle eurolanden samen steeg in 2017 met 2,3 procent. Dat van Nederland zelfs met 3,1 procent.

Consumenten geven steeds meer uit. Zo noteerde de Nederlandse detailhandel in juni 3 procent meer omzet dan een jaar geleden. Door die vraag kunnen bedrijven hun prijzen verhogen. En door de drukte kunnen werknemers meer loon vragen. Een positieve cyclus is het gevolg, waardoor de prijzen stijgen.

Tegelijkertijd betekent dit dat de ECB gas moet terugnemen. De inflatie in de eurozone bevindt zich nu boven de doelstelling van de ECB van minder dan, maar dicht bij 2 procent. Maar hoe snel? Dat wordt de inzet van de komende ECB-bestuursvergadering van 13 september in Frankfurt.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.