Ongelijkheid Premium Corner

Zo beding je een hoger salaris

Door Floortje Gunst - 24 augustus 2018

Vrouwen verdienen structureel minder dan mannen. En vragen zij om verhoging, dan boeken zij minder succes. Dat kan anders.

Aan Aegon zal het niet liggen: de verzekeraar heeft in de nieuwe cao vastgelegd dat mannen en vrouwen evenveel betaald krijgen. Het is voor het eerst dat een werkgever met een vakbond een afspraak maakt over het wegnemen van salarisongelijkheid tussen mannen en vrouwen. In het akkoord dat Aegon in juli met de bonden sloot, belooft de verzekeraar vóór 1 februari 2019 onderzoek te gaan doen naar de huidige beloning van mannen en vrouwen.

Sneller tevreden

Feit is dat vrouwen structureel minder verdienen dan mannen, zeker als ze de dertig zijn gepasseerd. Dat blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Business Universiteit Nyenrode en Intermediair. Vrouwen onder de 36 verdienen 4 procent minder dan mannen. Als vrouwen 36 of ouder zijn, loopt dat verschil bij een gelijk aantal gewerkte uren op tot 8 procent. Zelf zijn vrouwen vaak snel tevreden met hun salaris. Van de vrouwen vindt 56 procent dat ze een ‘rechtvaardig’ salaris verdienen, ook al ligt hun salaris lager, tegenover 50 procent van de mannen, blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.