Verhaal van de dag Premium Corner

Alleen als uw loon stijgt

Door Joris Heijn - 12 oktober 2018

Rutte III houdt vol dat bijna iedereen er in 2019 op vooruit gaat, maar na zo veel magere jaren is er scepsis. Of wordt het echt beter?

In het kort

• Belasting op werk en pensioen daalt in 2019
• Maar lage btw-tarief stijgt naar 9 procent, energiebelastingen stijgen én zorgpremies gaan omhoog
• Wegen de plussen uiteindelijk voor u op tegen de minnen?

Velen vragen zich af: hoe kan de economie zo hard groeien, terwijl ik dat nauwelijks in mijn portemonnee merk? Vorig jaar ging 46 procent er zelfs op achteruit, terwijl de economie bijna 3 procent groeide.

‘Volgend jaar wordt het beter’

Maar het kabinet houdt de burgers voor: volgend jaar wordt alles anders, dan gaan jullie er écht op vooruit. Waarom zouden zij dat na al die magere jaren geloven? Jaren waarin de schatkist volstroomde, maar kabinetten nauwelijks lastenverlichting gaven.

Bovendien: de ondernemers waar­schuwen dat prijzen volgend jaar stijgen door de verhoging van het lage btw-tarief naar 9 procent, de energiebelastingen worden verhoogd en de zorgpremies stijgen. Dan kan het kabinet wel zeggen dat de belasting op werk en pensioen daalt, maar is dat genoeg om die extra kosten te dragen? Wegen de plussen op tegen de minnen?

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.