Economie

Klimaat kan de prijs van een biertje verdubbelen

Door Michiel Dijkstra - 18 oktober 2018

Zelfs Donald Trump zegt het: de aarde warmt op. En dat betekent, op zijn minst, dat een beetje verkoeling op zijn tijd meer dan welkom is. Met een biertje bijvoorbeeld. Maar dat laatste gaat dus niet zomaar.

Klimaatverandering zal bier namelijk veel duurder maken, concludeerden wetenschappers in een vorige week verschenen artikel in het blad Nature Plants. Extreme hitte en droogte zullen, zo ramen ze, funest zijn voor de teelt van gerst, een belangrijk ingrediënt van bier. Dat kan de prijs van een biertje verdubbelen.

Meer over de alcoholmarkt: Radler en alcoholvrij stuwen bierconsumptie

Klimaatramingen zijn natuurlijk niets nieuws. Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), een organisatie van de Verenigde Naties, komt elke vijf jaar met een rapport. Maar nu blijkt dus uit zo’n onderzoek dat de bierproductie in het gedrang komt. Dat is ernstig.

Want, zoals een van de auteurs stelde in het persbericht van de Britse University of East Anglia: ‘Voldoende beschikbaarheid van bier kan helpen bij de stabiliteit van vermaak en communicatie in de samenleving.’ Met andere woorden: we kunnen allemaal wel een biertje gebruiken op zijn tijd. Dat biertje wordt straks dus duurder en schaarser.

Iets universeels in de waardering van bier in verschillende culturen

De auteurs geven zelf ook toe dat dit niet te vergelijken is met de rampspoed die klimaatverandering  wordt toegedicht: zeespiegelstijging, orkanen, droogte. ‘Al is er wel iets universeels in de waardering van bier in verschillende culturen.’

Gaat hun voorspelling uitkomen? Zeker is dat voorspellingen met een reikwijdte van decennia vaak hun doel missen. Weten gersttelers met slimmere irrigatietechnieken en droogteresistente rassen de opbrengst te verhogen, dan blijft bier veel langer betaalbaar. Zeker is ook dat hiervoor behoorlijk wat menselijk vernuft nodig is.

Wellicht geeft een koud glas bier inspiratie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.