Verhaal van de dag Premium Corner

Bizar: zo maakt u legaal misbruik van crèchetoeslag

18 oktober 2018

Om kinderopvangtoeslag te krijgen hoeven ouders zich alleen maar in te schrijven voor een studie. Naar college gaan is niet nodig. Dat is niet wettelijk verplicht. Zo is het eenvoudig om met een beperkte investering jaarlijks duizenden euro’s aan kinderopvangtoeslag te innen.

In het kort

• Ook een bewijs van inschrijving van een erkende onderwijsinstelling is voldoende om kinderopvangtoeslag te ontvangen
• Belastingdienst controleert niet of u ook dáádwerkelijk studeert
• Door deze methode kan een calculerende burger met een beperkte investering duizenden euro’s aan kinderopvangtoeslag innen

Trots vertelt een ingenieur tijdens een etentje met vrienden hoe zijn vrouw de Belastingdienst te slim af is. Ze is onlangs gestopt met werken. Hun twee kinderen gaan wel nog steeds twee dagen per week naar de crèche. Om toch kinderopvangtoeslag te blijven ontvangen, heeft ze zich ingeschreven voor een studie aan een particulier opleidingsinstituut. Ze heeft nog geen studieboek opengeslagen. Desondanks ontvangt het stel maandelijks toeslag.

De calculerende burger kan inderdaad met slechts een bewijs van inschrijving van een erkende onderwijsinstelling geld opstrijken bij de Belastingdienst, blijkt uit een rondgang van Elsevier Weekblad. Hij kan zo jaarlijks onterecht duizenden euro’s aan kinderopvangtoeslag innen.

‘Het is geen wettelijke eis voor de toeslag dat een ouder ook in de studiebanken zit. Daarop controleert de Belastingdienst dan ook niet. We controleren alleen of de student ingeschreven staat,’ zegt Arnoud Boer, persvoorlichter van het ministerie van Financiën.

Hogeropgeleiden vragen vaker onterecht toeslagen aan

Dit voorbeeld van burgers, vaak ook hoger opgeleid, die met opzet onterecht toeslagen aanvragen, staat niet op zich. Zij weten vaker de zwakke plekken van uitvoeringsinstanties te vinden. Zo bleek vorige week dat het UWV werkloosheidsuitkeringen aan werknemers betaalt zonder te controleren of ze zijn ontslagen.

Vorig jaar ontvingen 486.000 huishoudens kinderopvangtoeslag, gemiddeld 4.000 euro. De meesten hebben een relatief hoog inkomen. Circa 10.000 huishoudens ontvingen kinderopvangtoeslag, omdat zij een studie volgen. Van de 2,3 miljard die vorig jaar is uitgekeerd aan kinderopvangtoeslag, ging circa 100 miljoen euro naar ouders die de zorg voor hun kind en een studie combineerden. Niet na te gaan is of dat hele bedrag is uitgekeerd aan mensen die echt een opleiding volgen.

Het kan lonen om te sjoemelen met kinderopvangtoeslag

Feit is wel dat het kan lonen om te sjoemelen met opvangtoeslag. Stel, de vader van een gezin werkt 36 uur per week en heeft een jaarinkomen van 60.000 euro. De moeder verdient niets, maar heeft zich ingeschreven voor een studie. Hun twee kinderen gaan twee dagen per week naar de crèche. Het stel heeft in dat geval recht op 981 euro kinderopvangtoeslag per maand, blijkt uit een proefberekening op de website van de Belastingdienst.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.