Werk Premium Corner

Emancipatie: Vrouw doet het juist goed

Door Fleuriëtte van de Velde - 05 december 2018

Eenzijdige aandacht voor aandeel vrouwelijke CEO’s geeft onjuist beeld van positie vrouwen aan top. Emancipatiemonitor is representatiever.

Emancipatiemonitor 2018: Economische positie vrouwen verbeterd

Vrouwen zijn voor het eerst hoger opgeleid dan mannen, blijkt uit de vrijdag verschenen Emancipatiemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Sowieso gaat het sinds 2015 goed met de economische positie van vrouwen in Nederland, concluderen beide bureaus. Ten opzichte van 2015 werkten vrouwen vorig jaar gemiddeld een uur langer per week (28 ten opzichte van 27). Ook is het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen kleiner geworden.

Het blijft kommer en kwel met vrouwen aan de top. Althans, als je kijkt naar de Female Board Index. Deze jaarlijkse lijst van hoogleraar Mijntje Lückerath houdt het aantal vrouwen bij in raden van bestuur en raden van commissarissen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Ook in de laatste Index, die eind augustus verscheen en die doorgaans veel media-aandacht krijgt, bleek dat er weer geen vooruitgang was geboekt: het aandeel vrouwelijke bestuurders bleef steken op een schamele 6 procent, het aandeel commissarissen op 25 procent. Slechts vijf van de negentig bedrijven haalden het wettelijke streefcijfer van 30 procent.

De lijst roept elk jaar weer teleurgestelde en verontwaardigde reacties op. Steevast klinkt dan de roep om een quotum: een aan een sanctie gekoppeld vastgesteld minimum aantal vrouwen in de top.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) noemde de jongste Female Board Index ‘beschamend en diep teleurstellend’. Bedrijven hebben tot eind 2019 om de streefcijfers te halen. Daarna wordt opnieuw gekeken.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.