Stelling van de dag

‘Producten uit China zijn veel te goedkoop’

27 juni 2019

Pakketjes uit China worden veel te goedkoop naar Nederland verstuurd, vindt de VVD. Nederlandse ondernemers zijn daardoor de dupe van de opmars van Chinese internetwinkels.

In het AD van donderdag pleit de VVD voor ingrijpen van het kabinet. Dit jaar bestellen Nederlanders naar schatting zo’n 27 miljoen pakketjes in China. Vooral de Chinese internetwinkel Alibaba is razend populair.

‘We moeten onze bedrijven beschermen tegen oneerlijke concurrentie,’ zegt VVD-Kamerlid Arne Weverling in de krant. ‘Het lijkt er sterk op dat we daar nu in falen, omdat er massaal pakketjes uit China verstuurd worden onder de kostprijs. Onze ondernemers kunnen daar nooit tegenop concurreren.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Omdat China zichzelf als ontwikkelingsland kwalificeert, kunnen spullen goedkoop naar Nederland worden verscheept. Die posttarieven worden de komende jaren overigens wel verhoogd, maar dat is volgens de VVD niet genoeg.

Lees ook deze column van Gerry van der List:Logisch dat de VVD zo weinig leden heeft

‘Het lijkt er sterk op dat er afspraken zijn tussen PostNL en China, waardoor de prijzen nog verder worden gedrukt,’ zegt Weverling. De politicus doelt op de overeenkomst die het bedrijf heeft met AliExpress, onderdeel van Alibaba. Daardoor mag alleen PostNL pakketjes van de Chinese internetwinkel bezorgen.

Ook wil de VVD dat het kabinet strenger gaat toezien op mogelijke staatssteun van de Chinese overheid aan Alibaba, wat ook een verklaring kan zijn voor de lage prijzen van de producten.

Wat vindt u? Koopt u weleens producten uit China? Bent u bereid meer te betalen om Nederlandse ondernemers te steunen? Of moet de overheid zich niet bemoeien met de vrije markt? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.