China

Handelsoorlog escaleert, dreigt nu ook valutaoorlog?

06 augustus 2019

De Amerikaanse beurzen beleefden maandag de slechtste dag van het jaar. Als reactie op het Amerikaanse besluit om per 1 september de importtarieven uit te breiden naar meer Chinese producten, kondigde China aan de waarde van de yuan te verlagen. Dreigt er een valutaoorlog nu China de eigen munt in de strijd gooit? En zo ja, wat houdt die in?

Welke maatregelen neemt China?

Het besluit van de Chinese centrale bank om de waarde van de yuan te verlagen, deed de Amerikaanse beurskoersen flink kelderen. Met de ingreep hopen de Chinezen de gevolgen af te zwakken van de extra importtarieven van omgerekend 268 miljard euro die per 1 september ingaan. Nu gelden al importtarieven op Chinese producten ter waarde van 220 miljard euro.

Door de devaluatie is 1 dollar nu iets meer dan 7 Chinese yuan waard, de laagste waarde sinds 2008. Ondanks de extra heffingen worden Chinese producten voor de Amerikaanse consument daardoor toch goedkoper. De Amerikaanse president Donald Trump wil met de importtarieven de producten uit China juist duurder maken, om zo de Amerikaanse industrie te steunen.

Naast de devaluatie van de munt staakt China ook de import van Amerikaanse landbouwproducten. China had onder meer toegezegd miljoenen tonnen sojabonen te kopen van Amerikaanse boeren. Met de maatregel wil China de boeren treffen die in 2016 op Trump stemden.

Waarom doen de Chinezen dit?

De boodschap is: China laat niet met zich sollen. Vorige week leek er een adempauze in de handelsoorlog te ontstaan, maar Trump bleek toch niet tevreden met de uitkomst van de besprekingen met China. Daarom kondigde hij de extra importheffingen aan.

In een verklaring stelt de Chinese centrale bank tot de devaluatie te zijn gedwongen door Trumps ‘eenzijdige handelen en protectionistische maatregelen’ die gericht zijn tegen China.

Hoe reageert Trump?

Via Twitter haalt Trump op zijn beurt uit naar China en stelt hij de Amerikaanse boeren onvoorwaardelijk te steunen. Ook zegt Trump dat China de boeren geen pijn kan doen:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De president sprak zich uit tegen het besluit van de Chinezen om de yuan te devalueren. Volgens Trump onderwaarderen de Chinezen hun munt al veel langer. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Trump zijn kiezers al de Chinese manipulaties aan de kaak te zullen stellen.

Van die campagnebelofte maakt Trump nu werk. Het Amerikaanse ministerie van Financies heeft het Internationaal Monetair Fonds gevraagd om een onderzoek te beginnen naar de Chinese manipulaties.

Kan ook Amerika de waarde van zijn munt veranderen?

Het Chinese besluit kan een valutaoorlog ontketenen, als Amerika de dollar ook in waarde verlaagt. In een tweet gericht aan de Amerikaanse centrale bank leek Trump daarop te hinten. Met een devaluatie van de dollar kan Trump de aankoop van Amerikaanse producten aantrekkelijker maken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Voor de Europese economie zal het zeer nadelig zijn als China en Amerika in een valutaoorlog verwikkeld raken. Producten uit Europa worden dan veel duurder, wat nadelig is voor exportgerichte economieën.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.