Top 500 bedrijven

Private equity ook bovenin de Top-500

08 januari 2020

Autoleasebedrijf LeasePlan, koffiebrander Jacobs Douwe Egberts en winkelketen Action zijn de grootste drie Nederlandse bedrijven in handen van private equity. Het geeft aan dat deze vorm van eigendom zich niet beperkt tot de kleinere ondernemingen, al zijn de grootste Nederlandse bedrijven voornamelijk beursgenoteerd.

Lees het coververhaal over EW’s top 500 bedrijven: Private equity stevig verankerd in de polder

Dat blijkt uit de Top-500 grootste ondernemingen die Elsevier Weekblad jaarlijks publiceert in samenwerking met informatieleverancier Van Dijk, onderdeel van kredietbeoordelaar Moody’s. LeasePlan staat in de complete, op omzet gebaseerde lijst op nummer 24, Jacobs Douwe Egberts op nummer 36 en Action op nummer 43.

De top-5 van grote Nederlandse bedrijven in handen van private equity wordt gecompleteerd door frisdrankenfabrikant Refresco Gerber en  kippenslachter Plukon Food Group. De laatstgenoemde is in handen van het Nederlandse Gilde, de overige vier zijn in elk geval deels eigendom van buitenlandse private equitymaatschappijen.

Met de overname van Nouryon was ruim 10 miljard euro gemoeid

LeasePlan, ooit eigendom van ABN AMRO, heeft een aantal eigenaren. Het betreft investeerders uit Singapore en Abu Dhabi, maar ook het Deense pensioenfonds ATP en het Nederlandse pensioenfonds PGGM. Ook Jacobs Douwe Egberts is in handen van meerdere (Duitse) investeerders, die het mogelijk dit jaar naar de beurs brengen. Action begon in 1993 met een winkel in Enkhuizen en groeide onder de vleugels van het Britse 3i uit tot een internationale speler. Refresco werd in 2017 door het Franse PAI van de beurs gehaald. Overigens was Refresco voor de beursgang ook al in handen van private equity, onder meer van 3i.

Chemiebedrijf Nouryon belandde in de portefeuille van het Amerikaanse Carlyle en het Singaporese GIC nadat AkzoNobel besloot deze chemietak af te splitsen en door te gaan als pure verffabrikant. Met de overname, die in 2018 plaatsvond, was ruim 10 miljard euro gemoeid. Daarmee is het de grootste private equitydeal in Nederland.

Zoals gezegd zijn beursfondsen nog altijd dominant in de hoogste regionen van de Top-500. Bedrijven als Shell, Ahold Delhaize, Unilever en Aegon maken al jaren deel uit van de 10 grootste bedrijven.

Aanvulling

In de lijst staat dat chemiebedrijf Nouryon een omzet behaalde van 1,25 miljard euro. Dit was de omzet in het eerste kwartaal van 2018, over het hele jaar kwam deze uit op ruim 5 miljard euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.