Top 500 bedrijven

Zo invloedrijk is private equity in bedrijfsleven

08 januari 2020

Van de 500 grootste bedrijven in Nederland, zijn er 79 in handen van private equity-investeerders. Dat blijkt uit de achtste Top 500 grootste Nederlandse ondernemingen.

De Top 500 grootste Nederlandse bedrijven is samengesteld door Elsevier Weekblad met hulp van informatieleverancier Bureau van Dijk, onderdeel van de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s.

Publieke en private investeerders

Lees het coververhaal over EW’s top 500 bedrijven: Private equity stevig verankerd in de polder

Private equity is de op een-na belangrijkste vorm van eigendom geworden, na familiebedrijven, bij de grootste bedrijven van Nederland. Er zijn meer grote Nederlandse bedrijven in handen van deze investeerders, dan op de beurs genoteerd staan. Private equity-fondsen kopen bedrijven met geld van bijvoorbeeld pensioenfondsen en rijke families. Deze vorm van eigendom is daarmee de tegenpool van de beurs, waar iedereen een aandeel in een bedrijf kan kopen.

De grootste Nederlandse bedrijven in handen van deze investeerders zijn leasemaatschappij LeasePlan en koffiegigant Jacobs Douwe Egberts. Ook de snel groeiende winkelketen Action en het kwakkelende Hema zijn in handen van private equity.

Meer weten over van wie de grootste bedrijven van Nederland zijn? Welke bedrijven tot de Top 500 behoren? En wat de oorzaken en gevolgen zijn van de opmars van private equity in Nederland? Lees de Top 500 grootste bedrijven hier. Plus 21 profielen van bedrijven die voor de Nederlandse welvaart zorgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.