Live! Economenblog

Economenblog: Miljarden naar Air France – KLM

De coronacrisis heeft een grote invloed op de economie, wereldwijd en dus ook in Nederland. Wat betekent de pandemie voor ondernemers, beleggers, huizen(ver)kopers en uw spaargeld? De economieredactie van Elsevier Weekblad houdt u in dit blog op de hoogte.

3 april: Parijs en Den Haag helpen Air France – KLM

Door: Jeroen van Wensen

Franse kranten schrijven het, dus dan is het waar. Air France – KLM overlegt met de Franse en Nederlandse overheid over zes miljard euro aan steun, waarvan 4 miljard euro voor de Franse en 2 miljard euro voor de Nederlandse tak. De Franse en Nederlandse staat hebben beide een aandelenbelang van 14 procent in de luchtvaartmaatschappij. Woensdag herhaalde CDA-minister Wopke Hoekstra van Financiën hoe belangrijk Air France – KLM is voor Schiphol, en Nederland. Meer berichtgeving op Reuters.

3 april: Niet vergeten! Zelfstandigenaftrek versoepelen

Door: Jeroen van Wensen

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

2 april: Zoektocht naar ‘bijstand’ en ‘uitkering’ breekt records op Google

Door: Victor Pak

In de Verenigde Staten loopt de werkloosheid rap op. Bijna tien miljoen Amerikanen verloren in twee weken tijd hun baan. In een week tijd meldden 6,6 miljoen Amerikanen zich als werkloze. Hoe groot de impact van het coronavirus op het aantal Nederlandse werklozen wordt, is nog afwachten. Pas op 16 april brengt het Centraal Bureau voor de Statistiek nieuwe cijfers naar buiten.

Maar Google Trends toont een voorproefje van wat Nederland mogelijk te wachten staat. De zoekopdrachten naar het woord ‘uitkering’ hebben de afgelopen weken een vlucht genomen. De zoekterm steeg met 43 procent ten opzichte van de vorige piek van de zoekterm in januari 2014. Toen waren 678 duizend personen werkloos, 8,6 procent van de beroepsbevolking.

Nooit eerder werd zo vaak naar de term ‘uitkering’ gezocht als op 17 maart 2020. De zoekopdracht ‘bijstand’ bereikte op 23 maart 2020 een piek in zoekopdrachten. Hoe vaak de term precies is ingevuld wordt via Google niet duidelijk.

Zoekopdrachten naar de term ‘uitkering‘ sinds 2004:

Termen als ‘zzp uitkering aanvragen corona’ zijn volgens Google een ‘snelle stijger’ in de zoekopdrachten. De term ‘uitkering zzp aanvragen’ is in een periode van de afgelopen 30 dagen zelfs met 1.750 procent gestegen ten opzichte van de vorige periode van 30 dagen.

2 april: coronacrisis kan leiden tot verscherping handelsoorlog

Door: Marijn Jongsma

De coronacrisis zal de strijd tussen de Verenigde Staten en China verder verscherpen, verwacht Frans-Paul van der Putten, China-expert van Instituut Clingendael.  Volgens hem zijn er duidelijk tekenen van toenemend Chinees zelfvertrouwen, dat zich onder meer uit in diplomatieke activiteiten en medische hulp aan derde landen.

Het handelsconflict verschuift door de coronacrisis naar medische technologie, aldus Van der Putten tijdens een door de Franse vermogensbeheerder AXA IM georganiseerde videoconferentie. ‘Hoe meer China daar een rol in gaat spelen, hoe meer de Verenigde Staten zich daartegen verzetten.’

Telecommunicatie en medische technologie komen samen in de apps die in China zijn ontwikkeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De gebruikers moeten informatie geven over hun gezondheid en contacten, vervolgens worden de bewegingen gecontroleerd en zo nodig tegengegaan. Volgens de New York Times wordt de locatie rechtstreeks gedeeld met de politie. Deze privacy-aspecten maken de technologie zeer omstreden.

Volgens Britse wetenschappers is een ‘traceerapp’ echter de beste remedie om een uitbraak te bestrijden: zodra er een nieuw geval bekend is, kunnen degenen die risico lopen direct worden gealarmeerd. Dit is volgens de wetenschappers vooral een geschikt instrument als het openbare leven langzaam maar zeker weer op gang komt.

‘China heeft de technologie,’ aldus Van der Putten. ‘Maar veel landen willen niet vertrouwen op Chinese software, en ze willen ook niet te afhankelijk worden van Chinese technologie. Want die leidt uiteindelijk ook tot meer politieke invloed.’

AXA IM verwacht dat de Chinese economie in de tweede helft van het jaar weer zal aantrekken, waardoor de economische groei in heel 202o uitkomt op ruim 2 procent. Dat is fors lager dan de ruim 6 procent die eerder werd verwacht.

2 april: Just wow. Of beter: Oops.

Door: Jeroen van Wensen

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

2 april: Industrie hield in maart nog goed stand

Door: Nicolette van den Hout

De Nederlandse inkoopmanagersindex voor de industrie (PMI) was in maart 50,5, blijkt uit de inkoopmanagersindex van Nevi. De PMI geeft een actuele status van de Nederlandse productiesector. Een PMI-score ligt veelal onder of boven de 50, legt Nevi uit. Is de PMI gelijk aan 50 dan wijst dit erop dat er geen verandering heeft plaatsgevonden. Een PMI onder de 50 geeft een economische krimp aan, waarmee ook een afname van producten en activiteiten wordt geschat. Een PMI boven de 50 geeft een groeiende economie en vertrouwen aan. Hoe groter de PMI afwijkt van de 50, hoe groter ook de mate van verandering is op de economie.

Een PMI van 50,5 wijst dus op een stabiele markt. Hiermee steekt Nederland ook positief af bij het Europese gemiddelde van 44,5, wat wijst op krimp. Volgens de ING speelt hierbij mee dat de Nederlandse overheid snel met maatregelen is gekomen.

1 april: Dekkingsgraden pensioenfondsen naar dieptepunt

Door: Jeroen van Wensen

Hadden we nou maar … Dat zullen velen in de pensioensector denken. Hadden we nou maar de afgelopen tien jaar iets gedaan met alle geleerde lessen van de vorige crisis. Helaas is dat niet het geval, dus beuken dalende rentes en dalende beurskoersen keihard in op de financiële positie van de pensioenfondsen. De dekkingsgraad staat gemiddeld zo rond de 85 procent (slechts 85 euro aan bezittingen tegenover elke 100 euro aan uit te betalen pensioen). Een mooie grafiek voor de liefhebber – de donkerblauwe lijn is van belang – van pensioenconsultant AON:

 

1 april: Hema in de problemen

Door: Jeroen van Wensen

De detailhandel krijgt rake klappen. De omzet van zogeheten non-foodwinkels is gedecimeerd, zo blijkt uit pin-transacties van de ING.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de HEMA (vooral non-food) door de coronacrisis op omvallen staat: leveranciers, personeel en verhuurders zullen moeten inleveren. Geldschieters wordt nog niet om hulp gevraagd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lees dit blog voor de ontwikkelingen van 20-31 maart

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.