economie

Aegon onderuit in vlakke AEX

Door ANP - 19 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend zonder grote uitslagen geopend. In Amsterdam ging verzekeraar Aegon onderuit na de publicatie van de resultaten van het vierde kwartaal.

De AEX-index stond rond 09.40 uur 0,2 procent in de plus op 414,57 punten. De MidKap noteerde nagenoeg onveranderd op 637,64 punten. Londen en Parijs kregen er tot 0,2 procent bij. De DAX in Frankfurt leverde 0,3 procent in.

Aegon verloor 3 procent aan beurswaarde in de AEX. De verzekeraar zag zijn nettowinst vorig kwartaal onverwacht sterk oplopen. De onderliggende winst voor belastingen was echter lager dan analisten gemiddeld hadden voorspeld.

Bij de kleinere aandelen was Wessanen uitblinker met een koerswinst van 12 procent. Het natuurvoedingsmiddelenbedrijf boekte vorig jaar een stevige groei en verwacht zijn resultaten in 2016 verder te kunnen verbeteren. Wessanen profiteert van de toegenomen populariteit van biologische en duurzame voedingsmiddelen.

MidKap

De AEX werd aangevoerd door chipmachinefabrikant ASML, die ruim 2 procent won. Philips volgde met een plus van 1 procent. Baggeraar Boskalis sloot de rij van 25 hoofdfondsen met een verlies van bijna 4 procent, mede doordat analisten van ABN AMRO negatiever werden over het aandeel.

In de Midkap kreeg BinckBank er bijna 10 procent bij. De onlinebroker koopt de komende anderhalf jaar voor 25 miljoen euro eigen aandelen in. Air France-KLM bleef met een koerswinst van 1 procent profiteren van de jaarcijfers die donderdag werden gepresenteerd.

Olie

In Frankfurt leverde verzekeraar Allianz 3,7 procent in. De kwartaalwinst van het concern voldeed niet aan de verwachtingen, vooral omdat claims in verband met natuurrampen hoger waren dan verwacht.

De prijs van Brentolie steeg 0,2 procent tot 34,34 dollar per vat. Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper bij 30,67 dollar per vat. De euro was vrijdagochtend 1,1120 dollar waard, tegen 1,1095 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.