economie

AEX begint handelsweek lager

Door ANP - 29 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is maandag lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Ook in de rest van Europa kleurden de graadmeters rood, nadat afgelopen weekend duidelijk werd dat de G20-bijeenkomst in China geen concrete maatregelen heeft opgeleverd om de economische groei te stimuleren. Op Beursplein 5 blonk PostNL uit na publicatie van de jaarcijfers.

De AEX stond in het eerste handelsuur 0,6 procent lager op 420,71 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 650,06 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 1,1 procent.

ArcelorMittal was met een plus van een 2,9 procent ruimschoots koploper in de AEX. Het staalconcern profiteert ervan dat China eindelijk werk gaat maken van de enorme overcapaciteit in de kolen- en staalindustrie in het land. De Chinese overheid meldde maandag dat het naar verwachting 1,8 miljoen mensen gaat ontslaan. Sterkste daler was Randstad. De uitzendorganisatie zag zijn aandeel 1,3 procent in waarde zakken.

PostNL

PostNL won 3,8 procent. De onderneming zag de omzet vorig kwartaal licht stijgen ten opzichte van een jaar eerder. De operationele winst steeg met een vijfde. Het bedrijf denkt dat mogelijk vanaf 2017 dividend kan worden betaald. Dat blijft echter afhankelijk van de rentestand en de overname van TNT.

AND International Publishers won bij de kleinere bedrijven 6,9 procent. Het bedrijf heeft verkennende gesprekken met meerdere partijen over een mogelijke overname tot nader order opgeschort. Aanhoudende en recente positieve ontwikkelingen rondom het bedrijf hebben de kaartenmaker tot dat besluit doen komen.

Daimler

In Frankfurt leverde autoconcern Daimler 0,9 procent in. De Amerikaanse federale milieudienst EPA heeft de Duitse autobouwer om uitleg gevraagd over de emissiewaarden van sommige wagens van het luxemerk Mercedes-Benz. De EPA is de organisatie die afgelopen najaar het dieselschandaal rond Volkswagen aan het rollen bracht.

Voor een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent minder betaald op 32,69 dollar. Brent steeg 0,1 procent in prijs tot 35,19 dollar per vat. De euro was 1,0927 dollar waard, tegen 1,0935 dollar bij het Europese slot van vrijdag.