economie

AEX begint handelsweek lager

Door ANP - 29 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is maandag lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Ook in de rest van Europa kleurden de graadmeters rood. Op Beursplein 5 schoot het aandeel van kaartenmaker AND omhoog, PostNL opende de boeken en bood uitzicht op een dividenduitkering.

De AEX stond kort na de openingsbel 1 procent lager op 418,52 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 647,17 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 1,2 procent.

PostNL won 3,4 procent. De onderneming zag de omzet vorig kwartaal licht stijgen ten opzichte van een jaar eerder. De operationele winst steeg met een vijfde. Het bedrijf denkt dat mogelijk vanaf 2017 dividend kan worden betaald. Dat blijft echter afhankelijk van de rentestand en de overname van TNT.

AND International Publishers won bij de kleinere bedrijven ruim 5 procent. Het bedrijf heeft verkennende gesprekken met meerdere partijen over een mogelijke overname tot nader order opgeschort. Aanhoudende en recente positieve ontwikkelingen rondom het bedrijf hebben de kaartenmaker tot dat besluit doen komen. Zo werd er een deal gesloten met een Europees internetbedrijf, waardoor voor dit jaar al een hogere omzet is gegarandeerd dan vorig jaar.