economie

‘AEX gaat lager van start’

Door ANP - 29 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs begint maandag waarschijnlijk in de min. Ook de rest van de graadmeters in Europa zal de nieuwe handelsweek lager beginnen. In Amsterdam kwam postbedrijf PostNL met cijfers naar buiten.

Dalende beurskoersen in Azië zetten de openingsindicatoren in het rood. In het Verre Oosten stond het sentiment onder druk, omdat bij de G20-bijeenkomst in Shanghai, de vergadering van de ministers van financiën en centrale bankiers, geen concrete afspraken zijn gemaakt om de wereldwijde economische groeivertraging aan te pakken.

PostNL opende de boeken. De onderneming zag de omzet vorig kwartaal licht stijgen ten opzichte van een jaar eerder. De operationele winst steeg met een vijfde. Het bedrijf denkt dat mogelijk in 2017 een begin kan worden gemaakt met de betaling van dividend over dat jaar. Dat blijft echter afhankelijk van de rentestand en de overname van TNT.

AND

Ook AND International Publishers weet de aandacht op zich gericht. De kaartenmaker heeft de verkennende gesprekken met meerdere partijen over een mogelijk bod op het bedrijf tot nader order opgeschort. Aanhoudende en recente positieve ontwikkelingen rondom het bedrijf hebben de kaartenmaker tot dat besluit doen komen. Zo werd er een deal gesloten met een Europees internetbedrijf, waardoor voor dit jaar al een hogere omzet is gegarandeerd dan op basis van voorlopige cijfers vorig jaar.

De Europese beurzen gingen vrijdag met stevige winsten het weekeinde in. De AEX-index eindigde 1,8 procent in de plus op 422,66 punten. De MidKap steeg vrijdag 2,4 procent naar 650,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 1,4 tot 2 procent. De graadmeters op Wall Street eindigden overwegend met een klein verlies.

Amerikaanse olie werd maandag voorbeurs 0,3 procent goedkoper op 32,69 dollar per vat. Brent steeg 0,5 procent tot 35,28 dollar. De euro was 1,0950 dollar waard, tegen 1,0935 dollar bij het slot op vrijdag.