economie

AEX geeft winst uit handen

Door ANP - 18 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen gaven donderdag tegen het eind van de handelssessie eerdere winsten deels of geheel prijs nadat Wall Street in het rood dook. De olieprijzen hadden een groot aandeel in de omslag. In Amsterdam voerden Air France-KLM en Randstad de boventoon.

De AEX sloot 0,2 procent lager op 413,79 punten, terwijl de MidKap 0,5 procent won tot 637,63 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs wonnen respectievelijk 0,9 en 0,2 procent, terwijl in Londen een verlies van 0,9 procent werd opgetekend.

De olieprijzen stonden lange tijd een aantal procenten in de plus, maar zakten in nadat bekendgemaakt werd dat de Amerikaanse voorraden inmiddels zijn aangezwollen tot het hoogste peil in 86 jaar. De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 30,66 dollar en Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 34,24 dollar.

Randstad won 4,7 procent. De uitzender zag zijn winst en omzet vorig kwartaal verder groeien en voorziet die lijn voorlopig door te zetten. Air France-KLM ging aan kop in de MidKap met een plus van 10,7 procent. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern boekte, voor het eerst sinds 2010, een winst over een kalenderjaar.