economie

AEX in de plus

Door ANP - 29 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs stond maandag in de middaghandel hoger. De koersen liepen na eerdere verliezen op, onder meer na de bekendmaking van nieuwe Europese inflatiecijfers en een versoepeling van de kapitaaleisen voor Chinese banken. Ook de stijgende olieprijs deed een duit in het zakje. De andere Europese beurzen toonden een overwegend lager beeld.

De AEX stond omstreeks 15.45 uur 0,2 procent hoger op 423,49 punten. De MidKap steeg met 1 procent tot 657,10 punten. De indices Londen en Frankfurt stonden respectievelijk 0,2 procent en 1 procent lager, Parijs won 0,1 procent.

Op macro-economisch vlak bleek dat fors lagere energieprijzen er in februari voor hebben gezorgd dat het leven in de eurolanden gemiddeld 0,2 procent goedkoper is geworden, meldde het Europese statistiekbureau Eurostat. Door de negatieve inflatie lijkt de kans groter geworden dat de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan verder open zet. De Chinese centrale bank kondigde aan dat banken in China minder aan kapitaalbuffers hoeven aanhouden.

PostNL

ArcelorMittal was met een plus van een 4,2 procent ruimschoots koploper in de AEX. Het staalconcern profiteert ervan dat China eindelijk werk gaat maken van de enorme overcapaciteit in de kolen- en staalindustrie in het land. De Chinese overheid meldde dat het naar verwachting 1,8 miljoen mensen gaat ontslaan. Sterkste daler waren Aalberts (min 0,7 procent), Relx (min 0,6 procent) en Altice (min 0,5 procent).

Bij de middelgrote bedrijven won PostNL 3 procent. De onderneming zag de omzet vorig kwartaal licht stijgen ten opzichte van een jaar eerder. De operationele winst steeg met een vijfde. Het bedrijf denkt dat mogelijk vanaf 2017 dividend kan worden betaald. Dat blijft echter afhankelijk van de rentestand en de overname van TNT. Grote winnaar in de MidKap was, bij hoge volumes maar zonder duidelijke reden, Fagron met een plus van 9 procent. Besi volgde met een koerswinst van 6,8 procent.

AND

AND International Publishers won bij de kleinere bedrijven bijna 12 procent. Het bedrijf heeft verkennende gesprekken met meerdere partijen over een mogelijke overname tot nader order opgeschort. Aanhoudende en recente positieve ontwikkelingen rondom het bedrijf hebben de kaartenmaker tot dat besluit doen komen.

Voor een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent meer betaald op 33,20 dollar. Brent steeg 0,7 procent in prijs tot 35,76 dollar per vat. De euro was 1,0884 dollar waard, tegen 1,0935 dollar bij het Europese slot van vrijdag.