economie

AEX opent hoger

Door ANP - 12 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is vrijdag hoger begonnen, na de forse koersverliezen van een dag eerder. Ook de andere graadmeters in Europa toonden wat herstel. Onder meer de stijgende olieprijzen geven de financiële markten wat steun.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 1 procent in de plus op 386,47 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 588,92 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt kregen er tot 1,4 procent bij. Donderdag tekenden de beurzen nog verliezen tussen 2 procent en 4 procent op.

De mogelijke bereidheid van oliekartel OPEC om de productie te verlagen, deed Amerikaanse olie 3,7 procent opveren tot 27,18 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg met 3,7 procent tot 31,18 dollar per vat.

Winnaars en verliezers

In de hoofdindex op Beursplein 5 waren ArcelorMittal en Delta Lloyd de grote winnaars met plussen rond de 5 procent. Overnameprooi TNT kwam niet in beweging en stond daarmee onderaan de AEX. Bij de middelgrote bedrijven waren Galapagos en Fugro (plus 3 procent) de grootste stijgers.

Op het Damrak was de bedrijfsagenda vrijdag vrij leeg, op wat bedrijfsresultaten van kleinere fondsen na. Zo openden vastgoedinvesteerders NSI (plus 1,8 procent) en Eurocommercial Properties (plus 0,9 procent) de boeken. Donderdag nabeurs deden Nedap (plus 0,5 procent), Acomo (min 4,9 procent) en Holland Colours (vlak) dat al.

Rolls-Royce

Elders in Europa kwamen onder meer Commerzbank (plus 11 procent), ThyssenKrupp (min 0,8 procent) en Renault (min 1,2 procent) met resultaten. Een opvallende winnaar was Rolls-Royce, dat maar liefst 12,5 procent steeg. Hoewel de producent van vliegtuig- en scheepsmotoren voor het eerst in jaren het mes zet in zijn dividend, hield het bedrijf vast aan de verwachtingen voor 2016. De afgelopen tijd kwam Rolls-Royce met een reeks winstwaarschuwingen.

Beleggers verwerken vandaag ook economische groeicijfers. Op grond van een eerste raming groeide de Duitse economie in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent ten opzichte van de voorgaande periode. Het groeicijfer komt exact overeen met de gemiddelde verwachting van economen. Later volgt nog cijfers over de economische groei in de eurozone.

De euro noteerde 1,1270 dollar, tegen 1,1363 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op donderdag.