economie

AEX opent hoger

Door ANP - 22 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is maandag hoger aan de nieuwe handelsweek begonnen. Ook de andere Europese graadmeters stonden in de plus. Een hogere olieprijs en winsten in Azië steunden het sentiment.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 1,6 procent hoger op 418,50 punten. De MidKap steeg 1,1 procent tot 641,62 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt stegen tot 1,7 procent. In Londen, waar bekend werd dat op 23 juni een referendum zal plaatsvinden over een mogelijke ‘Brexit’, ging de FTSE 1,2 procent omhoog.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg maandagochtend 2,8 procent tot 30,48 dollar terwijl Brent-olie 2,3 procent duurder werd op 33,76 dollar per vat. De vorige twee sessies ging de prijs van Brent nog met ruim 4 procent omlaag, terwijl ook het Amerikaanse zwarte goud in waarde verloor.

Besi

In de hoofdindex op Beursplein 5 was staalconcern ArcelorMittal de grootste winnaar met een plus van 4,7 procent. Ook de verzekeraars waren in trek, zo won Aegon 4,3 procent en werd Delta Lloyd 3 procent meer waard. Alleen baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis boekte een duidelijk min, van 3,2 procent.

Bij de middelgrote fondsen stonden aan de chipsector gerelateerde fondsen bovenaan. Besi was lijstaanvoerder en ging 2,7 procent omhoog, ASMI toonde een koerswinst van 2,4 procent. Air France-KLM en SBM Offshore daalden, respectievelijk 0,8 procent en 0,2 procent.

Londen

NSI dikte 1,1 procent aan. Het vastgoedbedrijf heeft zijn belang in Intervest Offices & Warehouses verkleind en wil de totale opbrengst gebruiken voor investeringen op de Nederlandse kantorenmarkt.

In Londen zakte HSBC 5,2 procent. De grootste bank van Europa heeft in het vierde kwartaal een verlies in de boeken gezet. Dat kwam onder meer door een terugval van de inkomsten uit leningen, terwijl het financiële concern ook meer geld opzij moest zetten voor probleemkredieten.

Brexit

Op macro-economisch vlak bleek dat de Franse economie deze maand tekenen van krimp vertoond. In Duitsland wees de vergelijkbare graadmeter op een onverwachte terugval in de industrie, waar de activiteit deze maand nagenoeg stagneerde.

De euro was 1,1087 dollar waard, tegen 1,1124 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De ‘Brexit’-campagne zette de pond onder druk, met de sterkste daling ten opzichte van de dollar in bijna een jaar.