economie

AEX opent met winst

Door ANP - 10 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is woensdag hoger aan de handelsdag begonnen. Ook de andere Europese graadmeters openden in de plus, na twee dagen met forse koersdalingen. Op Beursplein 5 kwamen de hoofdfondsen Heineken en AkzoNobel met hun jaarcijfers

De Amsterdamse AEX-index stond in het eerste uur 0,6 procent hoger op 394,84 punten. De MidKap steeg 0,5 procent naar 605,17 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 0,6 tot 1,2 procent.

Op het Damrak viel AkzoNobel uit de toon met een verlies van 2,5 procent. Het verf- en chemiebedrijf toonde zich bij de presentatie van zijn jaarcijfers zeer voorzichtig over 2016.

Heineken

De jaarcijfers van Heineken waren iets beter dan verwacht en zetten het aandeel van de brouwer 0,5 procent in de plus. Heineken wist vorig jaar meer bier te verkopen dan in 2014 en voorziet dit jaar een verdere groei. De Deense brouwer Carlsberg werd in Kopenhagen met een koerswinst van 2,7 procent beloond voor zijn jaarcijfers.

De financiële sector toonde woensdag enig herstel na de rake klappen die de afgelopen dagen op de beurzen werden geïncasseerd. Zo voerden banken en verzekeraars ING, Aegon en NN de AEX aan met winsten van ruim 2 procent. Delta Lloyd hield het daarentegen moeilijk en leverde na de stevige verliezen eerder deze week nog eens 2,3 procent in.

Deutsche Bank

In Frankfurt steeg Deutsche Bank bijna 8 procent, na berichten dat de grootste bank van Duitsland werkt aan plannen om zijn financiële positie te versterken. Commerzbank kreeg er 4,4 procent bij. In Parijs wonnen BNP Paribas en Société Générale 4 tot 5 procent.

De Deense containervervoerder en olieproducent A.P. Möller-Maersk zag bijna 6 procent van zijn beurswaarde verdampen. Het concern zag zijn winst vorig jaar kelderen door de trage groei van de wereldeconomie en de sterk gedaalde olieprijs.

Euro

Olie werd woensdagochtend iets duurder, na de stevige daling van de voorgaande dag. De prijs van Brent steeg 2,5 procent tot 31,08 dollar per vat. Amerikaanse olie kostte met 38,55 dollar per vat 2,2 procent meer dan dinsdag.

De euro werd voor 1,1260 dollar verhandeld, tegen 1,1310 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.