economie

Akkoord over nieuwe cao metaalwerkers

Door ANP - 11 februari 2016

ZOETERMEER (ANP) – Na maandenlang onderhandelen is een principeakkoord bereikt voor de nieuwe cao Metalektro, voor bedrijven in de grootmetaal. Dat meldden de bonden en werkgeversorganisatie FME in de nacht van woensdag op donderdag.

Volgens FNV Metaal en CNV Vakmensen krijgen de circa 140.000 metaalmedewerkers meer zeggenschap over hun eigen werktijden en in totaal 5,9 procent meer loon. De werknemers van metaalgieterijen, scheepsbouw, truckbouw en de automobielindustrie krijgen hun eerste loonsverhoging van 2,1 procent op 1 april. Vervolgens is er in 2017 een verhoging van 2,25 procent en in 2018 1,55 procent.

Het conflict in de metaalsector was negen maanden gaande. Voor bedrijven in de kleinmetaal was wel al een akkoord bereikt, maar in de grootmetaal konden werkgevers en vakbonden het lange tijd niet eens worden. In totaal is er in het hele land al meer dan 40.000 dagen gestaakt.