economie

AkzoNobel profiteert van kostenbesparingen

Door ANP - 10 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – AkzoNobel heeft zijn winstgevendheid flink opgekrikt, vooral dankzij kostenbesparingen. Het verf- en chemieconcern maakte woensdag bekend dat ook valuta-ontwikkelingen en verminderde herstructureringsuitgaven de resultaten ten goede kwamen.

Het bedrijfsresultaat exclusief eenmalige posten steeg met 60 procent, van 168 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2014 tot 268 miljoen euro in het vierde kwartaal van vorig jaar. De nettowinst kwam uit op 203 miljoen euro, tegen slechts 7 miljoen euro een jaar eerder. AkzoNobel stelt een dividend voor van 1,55 euro per aandeel, een dubbeltje meer dan de uitkering over 2014. De omzet steeg met 1 procent tot een kleine 3,6 miljard euro.

De onderneming had voor heel 2015 onder meer als doelstelling het rendement op de verkopen (ROS) op 9 procent te krijgen en het rendement op zijn investeringen (ROI) op 14 procent. Woensdag presenteerde AkzoNobel een ROS van 10,6 procent en een ROI van 15 procent. De doelstellingen voor de periode 2016 tot en met 2018, die in oktober werden gegeven, zijn ongewijzigd: een verkooprendement van 9 à 11 procent en een investeringsrendement van 13 tot 16,5 procent.

Bedrijfsresultaat

Over heel 2015 steeg het bedrijfsresultaat exclusief eenmalige posten met 36 procent tot 1,5 miljard euro. De nettowinst kwam met een toename van 79 procent op 979 miljoen euro en de omzet was met 14,9 miljard euro 4 procent hoger dan een jaar eerder.

AkzoNobel bestempelde 2016 als een ,,uitdagend” jaar, waarin de marktomstandigheden in Europa naar verwachting niet noemenswaardig zullen verbeteren. Het bedrijf verwacht vooral aanhoudende druk op het segment Bouw en Infrastructuur. In Brazilië, China en Rusland blijven de omstandigheden ,,onveranderd moeilijk.”