economie

Amsterdamse beurs verwerkt cijferstorm

Door ANP - 18 februari 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting licht hoger van start. Ook de graadmeters in de rest van Europa beginnen waarschijnlijk wat in de plus, ondersteund door de stijgende olieprijzen en het positieve sentiment op Wall Street en in Azië. Op Beursplein 5 verwerken beleggers een stroom aan bedrijfsresultaten.

Zo openden onder meer bouwbedrijf BAM, luchtvaartgroep Air France-KLM, uitzender Randstad, automatiseerder Ordina en advies- en ingenieursbureau Arcadis de boeken.

BAM boog vorig jaar een verlies om naar winst, waarbij de grootste beursgenoteerde bouwer van Nederland de vruchten plukte van een kostenbesparing. Ook Air France-KLM boekte, voor het eerst sinds 2010, een winst over een kalenderjaar. Daarbij werd het flink geholpen door de lagere brandstofprijs en goedkopere euro.

Randstad

Randstad zag zijn winst en omzet vorig kwartaal verder groeien en voorziet die lijn voorlopig door te kunnen trekken. De prestaties van het uitzendconcern verbeterden vooral in Frankrijk, terwijl de groei in de Verenigde Staten stabiliseerde. In Nederland ging de omzet met 9 procent omhoog.

Automatiseerder Ordina zag de opbrengsten teruglopen, waarbij naar eigen zeggen de resultaten in Nederland teleurstelden. De prestaties in de Benelux verbeterden. Arcadis zag in het laatste kwartaal van het jaar de omzet dalen, onder druk van uitdagende marktomstandigheden.

Olie

Ook elders in Europa openden bedrijven de boeken, zoals Nestlé en Accor.

De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,8 procent tot 31,22 dollar, terwijl Brent 0,5 procent steeg tot 34,68 dollar. De euro was voorbeurs 1,1145 dollar waard, tegen 1,1138 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.