economie

Beurs in Tokio sluit hoger

Door ANP - 22 februari 2016

TOKIO (ANP) – De beurzen in Azië stonden maandag in de plus. Een hogere olieprijs steunde het sentiment op de beursvloeren. In Tokio sloot de toonaangevende Nikkei-index na een wisselvallige sessie 0,9 procent hoger op 16.111,05 punten.

De olieprijs ging verder omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 30,13 dollar, terwijl Brent 1,2 procent duurder werd op 33,41 dollar per vat. In Hong Kong viel het aandeel van de Britse bank HSBC op, met een tussentijds verlies van 1,5 procent. Het financiële concern zette over het vierde kwartaal van vorig jaar een flink verlies in de boeken, onder meer door afschrijvingen en voorzieningen op slechte leningen. Analisten rekenden op een positief resultaat. Beursgraadmeter Hang Seng stond 0,7 procent in de plus.

In Seoul eindigde de Kospi vlak en in Sydney steeg de All Ordinaries 1 procent. In China gingen de beurzen eveneens omhoog. In het weekend werd bekend dat het hoofd van de nationale beurstoezichthouder, Xiao Gang, de laan is uitgestuurd. Onder zijn leiding voerde de toezichthouder in januari een soort noodrem in op de beursvloeren. De regels om de handel automatisch op te schorten of zelfs te beëeindigen bij al te sterke koersdalingen, leken echter eerder averechts te werken. Ze werden al snel weer teruggedraaid.