economie

Cijferregen op positieve beurzen

Door ANP - 25 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden donderdagochtend op mooie winst na de forse verliezen in de voorgaande dagen. Beleggers kregen een grote hoeveelheid bedrijfsresultaten voorgeschoteld. Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was verzekeraar Delta Lloyd een uitblinker.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde richting het middaguur 1,7 procent hoger op 414,35 punten. De MidKap steeg 1,4 procent tot 637,17 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 2 procent.

Delta Lloyd was lijstaanvoerder met een winst van 3,8 procent. Mediamiljardair John de Mol heeft zijn belang in de verzekeraar vergroot van 3,02 procent tot 5,02 procent, bleek uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Branchegenoot Nationale-Nederlanden (NN) zakte echter 0,3 procent, na bekendmaking van resultaten. Analisten waren te spreken over de kapitaalpositie van NN, maar het aandeel moest wel terrein prijsgeven.

Relx

Verder kwamen in de AEX informatiebedrijf Relx (plus 1,5 procent) en industrieel toeleverancier Aalberts Industries (min 1,2 procent) met resultaten. In de MidKap verloor de producent van elektromagnetische componenten Kendrion bijna 9 procent na teleurstellende berichten, terwijl bouwer Heijmans profiteerde van meevallende cijfers en 15 procent klom. Chiptoeleverancier Besi meldde eveneens financiële gegevens en ging 0,4 procent vooruit.

Lloyds Banking Group steeg in Londen 9 procent. Bij de presentatie van de jaarcijfers van de Britse bank stelde een speciaal dividend de markt tevreden. De Duitse producent van consumentengoederen Henkel kwam ook met cijfers en daalde 1,6 procent. Chemie- en farmacieconcern Bayer ging na zijn presentatie 2,4 procent omlaag.

AXA omhoog

Het Franse verzekeringsconcern AXA ging 2,6 procent omhoog in Parijs, dankzij beter dan verwachte prestaties in 2015.

In Madrid won oliebedrijf Repsol 5,5 procent, ondanks een verlaging van het dividend. Repsol is het slechtst presterende Europese oliefonds van het afgelopen jaar.

Voor een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent minder betaald op 31,92 dollar. Brent zakte 0,9 procent tot 34,01 dollar. De euro was 1,1017 dollar waard, tegen 1,1027 dollar bij het Europese slot een dag eerder.