economie

Daling buitenlandse valutareserves China

Door ANP - 07 februari 2016

PEKING (ANP) – De buitenlandse valutareserves van China zijn in januari gedaald naar het laagste niveau in meer dan drie jaar. De daling hangt vooral samen met de pogingen van de Chinese centrale bank om de waarde van de eigen munt, de yuan, te ondersteunen.

De reserves krompen vorige maand met 99,5 miljard dollar naar 3,23 biljoen dollar (2894 miljard euro). In december gingen die al met bijna 108 miljard dollar omlaag en in heel 2015 was sprake van een krimp met ruim een half biljoen dollar. Ondanks de forse dalingen heeft China nog altijd de grootste buitenlandse valutareserves ter wereld.

De yuan staat onder druk door de zorgen over de afzwakkende Chinese economie. Dat zorgt ook voor een kapitaalvlucht uit het land. De Chinese overheid heeft verschillende maatregelen getroffen om dit tegen te gaan, waaronder het steunen van de yuan door dollars te verkopen en het versoepelen van beperkingen op buitenlandse investeringen.