economie

Delta Lloyd uitblinker op lagere beurs

Door ANP - 24 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenhandel in Amsterdam is woensdag met een verlies begonnen. De geplaagde verzekeraar Delta Lloyd, die voorbeurs bekendmaakte dat de plannen voor zijn bekritiseerde aandelenemissie zijn aangepast, en informatieleverancier Wolters Kluwer waren echter uitblinkers op Beursplein 5.

De AEX-index noteerde in het eerste handelsuur 0,7 procent lager op 412,69 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 632,94 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,9 procent omlaag.

Delta Lloyd mikt met zijn claimemissie nu op een opbrengst van 650 miljoen euro, in plaats van de eerder aangekondigde 1 miljard euro. De verzekeraar wees op de goede vooruitgang die sinds de aankondiging van de emissie, eind november, werd geboekt. Daardoor is er minder nieuw kapitaal nodig dan gedacht, om de buffers op het gewenste peil te krijgen. Delta Lloyd stond op een plus van bijna 5 procent.

ASMI

Wolters Kluwer noteerde een winst van 7 procent na bekendmaking van een hogere winst en omzet in 2015. Verder wordt in de periode 2016 tot 2018 voor 600 miljoen euro eigen aandelen ingekocht en het dividend gaat omhoog.

Bij de middelgrote fondsen kon ASMI op aandacht rekenen. De toeleverancier aan de chipindustrie publiceerde jaarcijfers en wil het dividend gaan verhogen. Beleggers zetten het aandeel 2,5 procent hoger. Beursintermediair Flow Traders leverde in de MidKap 9,5 procent in, ondanks een sterke stijging van de winst in 2015.

Europa

In Parijs stonden vliegtuigfabrikant Airbus en autoconcern PSA Peugeot Citroën in de belangstelling. Airbus meldde een hogere omzet en winst, maar daalde desondanks 0,6 procent. Peugeot kwam met positieve berichten en steeg 3,5 procent.

In Frankfurt ging het medische bedrijf Fresenius 2,6 procent omhoog dankzij gunstige vooruitzichten.

De olieprijzen gingen verder omlaag. Brent werd 1,3 procent goedkoper op 32,84 dollar per vat, de prijs van Amerikaanse olie zakte 2,3 procent naar 31,14 dollar. De euro was 1,1015 dollar waard, tegen 1,1020 dollar bij het Europese slot dinsdag.