economie

Europees onderzoek naar ruimtedeal Airbus

Door ANP - 26 februari 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie begint een diepgaand onderzoek naar overnameplannen van Airbus in de ruimtevaartsector. Airbus Safran Launchers (ASL) wil de Franse lanceerdienst Arianespace overnemen, maar daardoor komt volgens Brussel mogelijk de concurrentie in het geding.

Arianespace is de wereldmarktleider voor het lanceren van commerciële satellieten, terwijl luchtvaartconcern Airbus een van de leidende satellietbouwers is. Daarbij is ASL, een samenwerking van Airbus met technologieconcern Safran, de maker van draagraketten waar Arianespace gebruik van maakt.

De commissie is bang dat andere satelliet- en raketbouwers straks benadeeld kunnen worden. Ook zijn er mogelijk gevolgen voor inspanningen op het gebied van onderzoek. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) benadrukt dat de commissie er zeker van wil zijn ,,dat alle spelers in de ruimtevaartindustrie sterke prikkels blijven krijgen om te innoveren”.