economie

Europese beurzen gaan hard onderuit

Door ANP - 08 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden maandag in de middaghandel diep in het rood. Toenemende zorgen over de vooruitzichten voor de wereldeconomie leidden tot een verkoopgolf, waardoor nagenoeg alle in Amsterdam genoteerde aandelen terrein verloren. De AEX-index nadert daardoor weer de grens van 400 punten.

Rond 15.45 uur noteerde de AEX een verlies van 2,7 procent op 402,62 punten. De MidKap, de verzameling middelgrote bedrijven op Beursplein 5, zakte 4 procent naar 624,78 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 2 tot 2,6 procent in. Madrid en Milaan verloren circa 3 procent. In Athene kelderde de hoofdgraadmeter 8 procent, onder meer door nieuwe onrust rond de onderhandelingen met de trojka.

Alle 25 bedrijven in de AEX stonden in het rood. ArcelorMittal zat opnieuw in de hoek waar de hardste klappen vielen. De staalfabrikant leverde ruim 8 procent in, door de internationale economische zorgen. Die kostten het concern de afgelopen maanden ook al een groot deel van zijn beurswaarde.

Zware verliezen

Andere zware verliezen werden genoteerd door kabelexploitant Altice (min 8,1 procent), kunstmestproducent OCI (min 7,5 procent) en ING (min 5 procent). Shell verloor 2,2 procent. Het olieconcern had onder meer last van een verdere daling van de olieprijzen. Amerikaanse olie werd 2,3 procent goedkoper op 30,18 dollar per vat en de prijs van Brentolie daalde met 1,3 procent tot 33,62 dollar.

Ook in de MidKap stond het merendeel van de fondsen diep in de min, met Fugro voorop (min 12,8 procent). Online broker BinckBank verloor 8 procent, mede omdat het bedrijf zijn handelsactiviteiten in het laatste kwartaal van vorig jaar zag afnemen. Ook het nieuwe jaar is ,,langzaam” van start gegaan.

Koerswinst

Air France-KLM daalde 3 procent na een eerdere winst. De luchtvaartcombinatie maakte bekend dat het aantal vervoerde passagiers bij KLM in januari met 8 procent is gegroeid.

Handelaar in machinebouwers Reesink vormde een uitzondering met een koerswinst van 26 procent. Die plus is te danken aan het overnamebod op het bedrijf dat Gilde Buy Out Partners maandagochtend aankondigde.

De euro was maandagmiddag 1,1125 dollar waard, tegen 1,1135 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.