economie

Europese beurzen in de plus

Door ANP - 25 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is donderdag hoger begonnen. Ook de graadmeters in de rest van Europa gingen omhoog en herstelden daarmee wat van de flinke verliezen een dag eerder. Op Beursplein 5 verwerkten beleggers een stroom aan bedrijfsresultaten.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 1,6 procent hoger op 414,23 punten. De MidKap steeg 1,9 procent tot 640,29 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,8 procent.

Delta Lloyd was lijstaanvoerder met een winst van ruim 4 procent. Mediamiljardair John de Mol heeft zijn belang in de verzekeraar vergroot van 3,02 procent tot 5,02 procent, zo bleek uit een melding bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

NN daalt

NN was kort na de openingsbel nog veruit de grootste stijger maar wist de winst niet vast te houden. De verzekeraar heeft vorig kwartaal zijn nettowinst stevig weten op te voeren. Analisten waren te spreken over de kapitaalpositie van NN, maar het aandeel was desondanks de enige daler in de AEX met een min van 0,8 procent.

Ook andere AEX-fondsen openden de boeken, zoals informatieleverancier Relx (plus 0,2 procent) en industrieel toeleverancier Aalberts Industries (plus 0,9 procent). Bij de kleinere fondsen vielen Heijmans en Kendrion in respectievelijk positieve en negatieve zin op.

Heijmans wint

Heijmans won 14 procent. Het bouwbedrijf begint verbetering te zien in zijn moeilijke positie en winst zijn verlies vorig jaar te verkleinen terwijl de omzet voor het eerst in zeven jaar toenam. Kendrion zakte 7,6 procent, de producent van elektromagnetische componenten voldeed niet aan zijn eigen doelstellingen.

Elders in Europa viel Lloyd in Londen op met een koerswinst van 9,4 procent. Bij de presentatie van de jaarcijfers stelde een speciaal dividend de markt tevreden. De Duitse producent van consumentengoederen Henkel kwam ook met cijfers en daalde 1,5 procent. Chemie- en farmacieconcern Bayer ging na zijn presentatie ruim 2 procent omlaag.

Voor een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent minder betaald op 31,62 dollar. Brent zakte 2 procent tot 33,74 dollar per vat. De euro was 1,1017 dollar waard, tegen 1,1027 dollar bij het Europese slot een dag eerder.