economie

Europese beurzen positief

Door ANP - 22 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs stond maandag in de ochtendhandel duidelijk hoger. Ook de andere Europese graadmeters tekenden flinke winsten op. Hogere prijzen voor olie en andere grondstoffen hielpen het beurssentiment.

De AEX-index stond aan het eind van de ochtendhandel 1,8 procent hoger op 419,56 punten. De MidKap steeg 1,3 procent tot 643,15 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt stegen tot 1,9 procent. In Londen, waar bekend werd dat op 23 juni een referendum zal plaatsvinden over een mogelijke ‘Brexit’, ging de FTSE 1,2 procent omhoog.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg tussentijds 3,5 procent tot 30,67 dollar terwijl Brent-olie 3,1 procent duurder werd op 34,03 dollar per vat. De vorige twee sessies ging de prijs van Brent nog met ruim 4 procent omlaag, terwijl ook het Amerikaanse zwarte goud in waarde verloor.

Beursplein 5

In de hoofdindex op Beursplein 5 was staalconcern ArcelorMittal de grootste winnaar met een plus van 4,8 procent. Ook de verzekeraars waren in trek, zo won Aegon 4,4 procent, werd NN 3,3 procent meer waard en steeg Delta Lloyd 3,1 procent. Alleen TNT, dat op het punt staat overgenomen te worden door het Amerikaanse FedEx, toonde met 0,3 procent een kleine min.

Bij de middelgrote fondsen stond Fugro (plus 6,6 procent) bovenaan, gevolgd door Aperam (plus 4,4 procent). Ook de aan de chipsector gerelateerde fondsen deden het goed, zo won ASMI 3,3 procent en Besi 2,5 procent. Enige daler was Air France-KLM, dat 4,5 procent zakte.

Londen

Elders in Europa waren aan grondstoffen gerelateerde bedrijven in trek. Zo wonnen Glencore, Rio Tinto en BHP Billiton in Londen tot 5,7 procent. Oliebedrijf BP won 2,5 procent en Total steeg in Parijs 1,9 procent.

In Londen zakte HSBC 3,5 procent. De grootste bank van Europa heeft in het vierde kwartaal een verlies in de boeken gezet. Dat kwam onder meer door een terugval van de inkomsten uit leningen, terwijl het financiële concern ook meer geld opzij moest zetten voor probleemkredieten.

Euro

Op macro-economisch vlak bleek dat de Franse economie deze maand tekenen van krimp vertoond. In Duitsland wees de vergelijkbare graadmeter op een onverwachte terugval in de industrie, waar de activiteit deze maand nagenoeg stagneerde. In de hele eurozone zwakte de groei zowel in de industrie als de dienstensector af.

De euro was 1,1065 dollar waard, tegen 1,1124 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De ‘Brexit’-campagne zette de pond onder druk, met de sterkste daling ten opzichte van de dollar in bijna een jaar.