economie

Europese beurzen sluiten flink hoger

Door ANP - 17 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten zijn woensdag met mooie winsten de handel uitgegaan. Het sentiment op de beurzen kreeg steun van de sterk stijgende olieprijzen. Ook verwerkten beleggers een grote hoeveelheid bedrijfsresultaten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,9 procent hoger op 414,75 punten. De MidKap steeg 3 procent tot 634,41 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs wonnen de graadmeters tot 3 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 6,6 procent tot 30,99 dollar, terwijl Brent 7,6 procent steeg tot 34,62 dollar. Woensdag hielden de OPEC-leden Iran, Irak, Qatar en Venezuela overleg in Teheran over een bevriezing van de productie zoals Saudi-Arabië en Rusland willen. Iran wilde na afloop niet zeggen of het bereid is de productie te gaan bevriezen, maar zei wel positief te staan tegen een overeenkomst om de oliemarkt te stabiliseren.

DSM

In de AEX stond verzekeraar Delta Lloyd fier bovenaan met de winst van bijna 13 procent. Staalconcern ArcelorMittal volgde met een plus van bijna 12 procent.

DSM moest echter een verlies slikken van 0,7 procent. Hoewel het speciaalchemiebedrijf in het vierde kwartaal wist te profiteren van kostenbesparingen, leek er teleurstelling te zijn over onder meer het dividend.

ABN AMRO

In de MidKap ging Galapagos aan kop met een winst van 8,1 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een nieuwe stap gezet in zijn onderzoek naar een middel tegen taaislijmziekte.

Ook ABN AMRO kwam met resultaten naar buiten. De bank zag de winst in de laatste verslagperiode van vorig jaar dalen vanwege onder meer wettelijke heffingen als de bankenbelasting. Het aandeel ABN zakte ruim 3 procent.

Euro

In Parijs koerste Crédit Agricole bijna 14 procent in de plus, nadat de bank zijn winst in het vierde kwartaal met meer dan een kwart zag toenemen.

In Frankfurt zakte Nivea-producent Beiersdorf 2,9 procent na de presentatie van cijfers. Energieconcern RWE kelderde 12,4 procent, nadat het aangaf zijn dividend op gewone aandelen over 2015 op te schorten.

De euro was 1,1138 dollar waard, tegen 1,1140 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.