economie

Europese beurzen staan op verlies

Door ANP - 23 februari 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdagochtend in de min. Beleggers lasten een adempauze in na de sterke winsten van maandag, terwijl de olieprijs een deel van het herstel van de eerste dag van de week weer prijsgaf.

In Amsterdam stond de AEX rond 11.35 uur 0,7 procent in de min op 417,75 punten. De MidKap ging 0,3 procent omlaag naar 641,16 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 0,6 tot 1 procent in.

Delta Lloyd was de uitblinker in de AEX met een winst van 4,2 procent. De verzekeraar, die woensdag zijn jaarcijfers presenteert, wil volgens Het Financieele Dagblad zijn belang van ruim 30 procent in Van Lanschot via de beurs verkopen in een poging zijn kapitaalpositie verder te versterken. Delta Lloyd kondigde eind november al aan dat alle opties voor het belang worden bekeken. Het aandeel Van Lanschot zakte dinsdag 2,5 procent.

MidKap

Randstad won 1 procent. Uit cijfers van brancheorganisatie ABU bleek dat de vraag naar uitzendkrachten in Nederland in de eerste vier weken van dit jaar weer sterk is gegroeid. Kunstmestfabrikant OCI was een andere duidelijke winnaar. Het bedrijf noteerde een plus van 2,4 procent na positieve uitspraken van analisten van HSBC.

De MidKap werd aangevoerd door Air France-KLM en TomTom, die circa 2 procent wonnen. Galapagos stond onderaan met een verlies van 4 procent, na het bericht dat de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson zijn belang van ruim 5 procent in het biotechnologiebedrijf heeft verkocht. Bouwer BAM zakte 3,7 procent na een adviesverlaging door Kempen. De melding van een grote opdracht in Duitsland hielp het aandeel niet vooruit.

Londen

In Londen leverde Standard Chartered 6 procent in na de bekendmaking van een onverwacht verlies over 2015. De Britse bank kampte vorig jaar met stevige verliezen op slechte leningen.

In de Britse hoofdstad werd mijnbouwer BHP Billiton 5 procent minder waard. De lage grondstofprijzen zadelden het concern vorig jaar op met een miljardenverlies, waardoor BHP voor het eerst in jaren het mes moest zetten in zijn dividend.

De olieprijs ging dinsdagochtend omlaag, na de opmars van maandag. Brent werd 1,8 procent goedkoper bij 34,06 dollar per vat, de prijs van Amerikaanse olie zakte met 2,3 procent naar 32,62 dollar per vat. De euro werd voor 1,1015 dollar verhandeld, tegen 1,1023 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.