economie

Europese beurzen tonen herstel

Door ANP - 12 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen toonden vrijdagochtend enig herstel na de stevige klappen van de voorgaande dagen. De stijging van de olieprijs bood steun, terwijl beleggers verder economische groeicijfers uit diverse eurolanden verwerkten. Die voldeden over het algemeen aan de verwachtingen.

In Amsterdam stond de AEX vlak voor het middaguur 0,8 procent in de plus op 385,78 punten. De MidKap steeg 0,6 procent naar 589,10 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 1,2 tot 1,4 procent.

De olieprijs liep op door berichten dat oliekartel OPEC bereid zou zijn een beperking van zijn productie te overwegen. Brentolie werd vrijdagochtend 3,9 procent duurder bij 31,24 dollar per vat. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg ook bijna 4 procent, naar 27,21 dollar.

ArcelorMittal bovenaan

De AEX werd aangevoerd door staalproducent ArcelorMittal, die ruim 6 procent won na grote verliezen eerder deze week. De Europese Commissie meldde onderzoek te gaan doen naar de dumping van staalproducten door China, dat samen met Rusland ook importheffingen aan de broek kreeg op het gebied van staal.

Verzekeraar Delta Lloyd, die het deze week ook zwaar te verduren kreeg, boekte een koerswinst van 6 procent. Ook andere financiële fondsen toonden herstel. ING kreeg er 2,2 procent bij, terwijl Aegon en NN circa 1 procent wonnen. ABN AMRO deelde niet in het herstel en noteerde een min van 1,7 procent.

Commerzbank omhoog

In Frankfurt werd Commerzbank met een plus van 16 procent beloond voor zijn jaarcijfers. Deutsche Bank won in de DAX 9,5 procent.

Op het Damrak was de bedrijfsagenda vrijdag vrij leeg, op wat bedrijfsresultaten van kleinere fondsen na. Zo openden vastgoedinvesteerders NSI (plus 2 procent) en Eurocommercial Properties (plus 0,9 procent) de boeken. Donderdag nabeurs deden Nedap (plus 2,7 procent), Acomo (min 4 procent) en Holland Colours (vlak) dat al.

Opvallende winnaar

Een opvallende winnaar in Londen was Rolls-Royce, dat maar liefst 13,5 procent steeg. Hoewel de producent van vliegtuig- en scheepsmotoren voor het eerst in jaren het mes zet in zijn dividend, hield het bedrijf vast aan de verwachtingen voor 2016. De afgelopen tijd kwam Rolls-Royce met een reeks winstwaarschuwingen.

De euro noteerde 1,1280 dollar, tegen 1,1363 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op donderdag.