economie

Europese beurzen verder in het rood

Door ANP - 24 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn woensdag aan het einde van de ochtend dieper in het rood gezakt. Op de beursvloer overheersten de wereldwijde zorgen over onder meer de dalende olieprijs. In Amsterdam onttrokken de hoofdfondsen Delta Lloyd en Wolters Kluwer zich aan de malaise.

De AEX stond rond 11.50 uur 1,5 procent in de min op 409,12 punten. De MidKap verloor 1,4 procent op 629,14 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden 1,4 tot 2,4 procent in.

Volgens beleggingsspecialist Erik Nugteren van Ambassador Investments zijn de dalingen in Europa in lijn met de bewegingen elders in de wereld. ,,En de olieprijs zakt weer wat terug, dan zie je dat een zwaargewicht als Shell de AEX sterk beïnvloedt. Al valt het allemaal nog wel mee. De AEX is dit jaar nog een van de best presterende indices in Europa.”

Wolters Kluwer

Delta Lloyd verschafte volgens Nugteren eindelijk de duidelijkheid waar iedereen op zat te wachten en werd ,,terecht” beloond op de beurs met een plus van 2,5 procent. De verzekeraar mikt met zijn claimemissie nu op een opbrengst van 650 miljoen euro, in plaats van de eerder aangekondigde en omstreden 1 miljard euro.

De grootste stijger in de AEX was Wolters Kluwer met een winst van 6,5 procent. De informatieleverancier presenteerde een hogere winst en omzet in 2015, en maakte verder bekend in de periode tot 2018 voor 600 miljoen euro eigen aandelen in te kopen en het dividend te verhogen.

Flow Traders

Bij de middelgrote fondsen viel volgens Nugteren op dat de halfgeleidersector er weer beter bij staat. Toeleverancier aan de chipindustrie ASMI steeg 2,5 procent na presentatie van jaarcijfers. Branchegenoot BE Semiconductors won bijna 3 procent.

Beursintermediair Flow Traders kelderde in de MidKap 13 procent, na tegenvallende kwartaalcijfers.

Olie

In Parijs was Peugeot een van de weinige stijgers. De verdrievoudiging van de jaarwinst leverde de autofabrikant een plus van 2 procent op. Airbus presenteerde ook een winststijging over 2015, maar de vliegtuigbouwer verloor op de beurs in Parijs bijna 2 procent van zijn waarde.

De olieprijzen zakten verder weg. Brent werd 2,1 procent goedkoper op 32,57 dollar per vat, de prijs van Amerikaanse olie zakte 3,2 procent naar 30,84 dollar. De euro was 1,0985 dollar waard, tegen 1,1020 dollar bij het Europese slot dinsdag.