economie

Europese beurzen zakken in het rood

Door ANP - 19 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zakten vrijdag na een zeer rustige ochtendsessie in het rood. In Amsterdam vielen berichten van BinckBank en Wessanen in goede aarde, terwijl Aegon terrein verloor na de publicatie van zijn kwartaalcijfers.

De AEX-index stond rond 13.00 uur 0,9 procent in de min op 410,02 punten. De MidKap zakte 0,7 procent naar 633,17 punten. Parijs en Frankfurt leverden 1,1 procent in. De FTSE in Londen ging 0,7 procent omlaag.

Aegon stond met een min van 5,2 procent in de onderste regionen van de AEX. De verzekeraar zag zijn nettowinst vorig kwartaal onverwacht sterk oplopen. De onderliggende winst voor belastingen was echter lager dan analisten gemiddeld hadden voorspeld.

Midkap

Bij de kleinere aandelen was Wessanen uitblinker met een koerswinst van 9 procent. Het natuurvoedingsmiddelenbedrijf boekte vorig jaar een stevige groei en verwacht zijn resultaten in 2016 verder te kunnen verbeteren. Wessanen profiteert van de toegenomen populariteit van biologische en duurzame voedingsmiddelen.

In de Midkap kreeg BinckBank er 4,4 procent bij. De onlinebroker koopt de komende anderhalf jaar voor 25 miljoen euro eigen aandelen in. Analisten van ING gaven aan dat Binck ook na afronding van dit programma nog financiële ruimte heeft voor extra beloningen voor aandeelhouders.

Allianz

De AEX werd aangevoerd door verzekeraar Delta Lloyd, die na recente stevige verliezen 2,9 procent won. Chipmachinefabrikant ASML volgde met een plus van 1,5 procent. Baggeraar Boskalis sloot de rij van 25 hoofdfondsen met een verlies van ruim 8 procent, mede doordat analisten van ABN AMRO negatiever werden over het aandeel.

In Frankfurt leverde verzekeraar Allianz 1,6 procent in. De kwartaalwinst van het concern voldeed niet aan de verwachtingen, vooral omdat claims in verband met natuurrampen hoger waren dan verwacht.

De prijs van Brentolie zakte 1,7 procent tot 33,71 dollar per vat. Amerikaanse olie werd 2 procent goedkoper bij 30,17 dollar per vat. De euro was 1,1105 dollar waard, tegen 1,1095 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.