economie

Flink meer winst voor luchtvaartgroep IAG

Door ANP - 26 februari 2016

LONDEN (ANP) – Luchtvaartgroep IAG, het moederbedrijf van onder meer British Airways en Iberia, heeft 2015 afgesloten met een nettowinst van 1,5 miljard euro. Dat is de helft meer dan een jaar eerder. Het bedrijf kon onder meer profiteren van een lagere brandstofrekening.

IAG behaalde afgelopen jaar een omzet van 22,9 miljard euro, ruim 13 procent meer dan in 2014. Die groei is mede te danken aan de overname van het Ierse Aer Lingus in augustus. Gecorrigeerd voor het stuwende effect van de sterke dollar zijn de opbrengsten per vervoerde passagier wel gedaald. Dat komt door hevige concurrentie, die de ticketprijzen drukte.

De dure dollar beperkte ook het voordeel dat IAG had van de lagere olieprijzen. De brandstofkosten vielen in dollars ruim 17 procent lager uit, maar in euro’s slechts 6,3 procent. De operationele winst kwam uit op 2,3 miljard euro, ruim twee derde meer dan in 2014.