economie

Flinke verliezen op Europese beurzen

Door ANP - 24 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden woensdag halverwege de middag in het rood. De wereldwijde zorgen over onder meer de dalende olieprijs drukten het sentiment. In Amsterdam onttrokken de hoofdfondsen Wolters Kluwer en Delta Lloyd zich aan de malaise.

De AEX-index in Amsterdam noteerde halverwege de middaghandel 1,5 procent lager op 409,23 punten. De MidKap zakte 1,7 procent tot 627,24 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden tot 2,5 procent. De prijs van Amerikaanse olie zakte 3,7 procent naar 30,68 dollar per vat. Brent werd 2,2 procent goedkoper op 32,54 dollar per vat.

Wolters Kluwer was met een plus van 6,4 procent veruit de grootste stijger in de AEX en een van de weinige fondsen op winst. De informatietoeleverancier maakte bekend eigen aandelen in te kopen en het dividend te verhogen. Delta Lloyd behoorde met een plus van 3,7 procent ook tot de winnaars onder hoofdfondsen. De verzekeraar kondigde aan met zijn omstreden claimemissie nu op een opbrengst van 650 miljoen euro te mikken, in plaats van de eerder aangekondigde 1 miljard euro.

Kabelbedrijf

Altice voerde de lijst met dalers aan. Het kabelbedrijf leverde 6,6 procent in. Ook ArcelorMittal (min 5,7 procent) en OCI (min 4 procent) vielen in negatieve zin op. In de Midkap kelderde beursintermediair Flow Traders ruim 17 procent, na tegenvallende kwartaalcijfers.

Peugeot was met een plusje van 1,4 procent een van de weinige lichtpuntjes in Parijs. De autofabrikant meldde een verdrievoudiging van de jaarwinst. Het eveneens in Parijs genoteerde Airbus presenteerde ook een winststijging, maar de vliegtuigbouwer verloor 2,6 procent.

Mijnbouwers BHP Billiton, Glencore en Anglo American gingen in Londen door het putje met verliezen tussen de 8,6 procent en 11 procent. In Frankfurt behoorden de automakers Volkswagen (min 5,1 procent) en BMW (min 4,6 procent) procent tot de grootste verliezers.

De euro was 1,0981 dollar waard, tegen 1,1020 dollar bij het Europese slot dinsdag.