economie

Fugro en Vopak uitschieters op Damrak

Door ANP - 26 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is vrijdag hoger aan de laatste handelsdag van de week begonnen. Ook in de rest van Europa gingen de graadmeters omhoog. Op Beursplein 5 verwerkten beleggers een flink aantal bedrijfsresultaten, waarvan die van tankopslagbedrijf en AEX-fonds Vopak goed werden ontvangen. In de MidKap kreeg bodemonderzoeker Fugro er bijna een kwart aan beurswaarde bij.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 1,9 procent in de plus op 423,25 punten. De MidKap steeg 1,7 procent tot 646,14 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 2,1 procent.

Vopak won zo’n 5 procent in de AEX. Het concern voldeed vorig jaar aan de eigen verwachtingen en rekent voor dit jaar op ,,solide” prestaties. De onderneming profiteert naar eigen zeggen flink van het zogenoemde contango-effect, waarbij speculanten olie opslaan vanwege de lage prijzen, in afwachting van een prijsstijging.

MidKap

In de MidKap werd Fugro door beleggers flink beloond voor zijn cijferpresentatie, die beter was dan analisten hadden voorzien. Ondanks de lastige marktomstandigheden wist het concern de schuld te verlagen. Vanwege de zwakke olie- en gasmarkt werd wel een fors jaarverlies in de boeken gezet. Fugro won ruim 24 procent en stond bovenaan de index.

Verzekeraar Delta Lloyd won 2 procent. Uit een melding bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) bleek dat Bank of America in een klap een grootaandeelhouder van de verzekeraar is geworden. Bij de kleinere bedrijven ging fietsenfabrikant Accell 1 procent omlaag, ondanks een winst- en omzetgroei over het afgelopen jaar.

Olie

In Londen kelderde RBS bijna 7 procent. De bank rapporteerde het achtste jaarverlies op rij, sinds het door de Britse overheid in 2007 gered moest worden van de ondergang. Het negatieve resultaat was te wijten aan miljardenvoorzieningen. Chemieconcern BASF won in Frankfurt bijna 3 procent, ondanks een voorzichtige prognose.

Amerikaanse olie was 0,5 procent duurder op 33,25 dollar per vat. De Brentprijs, maatgevend voor olie die gewonnen wordt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, stond nagenoeg onveranderd op 35,30 dollar. De euro was 1,1024 dollar waard, tegen 1,1030 dollar bij het slot een dag eerder.