economie

Fugro en Vopak uitschieters op Damrak

26 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is vrijdag hoger aan de laatste handelsdag van de week begonnen. Ook in de rest van Europa gingen de graadmeters omhoog. Op Beursplein 5 verwerkten beleggers een flink aantal bedrijfsresultaten, waarvan die van tankopslagbedrijf en AEX-fonds Vopak goed werden ontvangen. In de MidKap ging bodemonderzoeker Fugro hard omhoog.

De AEX-index stond kort na de openingsbel 1,5 procent in de plus op 421,63 punten. De MidKap steeg 1,2 procent tot 643,26 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 1,6 procent.

Vopak won ruim 4 procent in de AEX. Het concern voldeed vorig jaar aan de eigen verwachtingen en rekent voor dit jaar op ,,solide” prestaties. De onderneming profiteert naar eigen zeggen flink van het zogenoemde contango-effect, waarbij speculanten olie opslaan vanwege de lage prijzen, in afwachting van een prijsstijging.

Fugro werd door beleggers flink beloond voor zijn cijferpresentatie, die beter was dan analisten hadden voorzien. Ondanks de lastige marktomstandigheden wist het concern de schuld te verlagen. Vanwege de zwakke olie- en gasmarkt werd wel een fors jaarverlies in de boeken gezet. Het aandeel Fugro won ruim 15 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.