economie

Fugro knalt omhoog op Damrak

Door ANP - 26 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – Op de Amsterdamse beurs was bodemonderzoeker Fugro vrijdag de absolute uitblinker met een koerswinst van bijna 30 procent. De resultaten van het bedrijf werden positief ontvangen. Ook de cijfers van tankopslagbedrijf Vopak vielen in goede aarde bij beleggers op het Damrak.

De AEX-index noteerde tegen het middaguur 2,2 procent hoger op 424,60 punten. De MidKap ging 1,6 procent vooruit tot 645,63 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 2,2 procent. De Europese aandelenhandel borduurde daarmee voort op de flinke winsten van een dag eerder.

Fugro leed vorig jaar weliswaar een flink verlies vanwege de zwakke olie- en gasmarkt, maar drong de schuld sterk terug en kende een positieve kasstroom. Verder viel het bedrijfsresultaat over 2015 beter uit dan verwacht. Het aandeel ging fier aan kop in de MidKap.

Vopak

Vopak stond bovenaan in de AEX met een plus van 6,3 procent. De resultaten over 2015 voldeden ruimschoots aan de eigen verwachtingen en waren beter dan analisten hadden gedacht. Voor dit jaar rekent Vopak opnieuw op solide prestaties. Het dividend wordt verhoogd.

Verzekeraar Delta Lloyd won 1,5 procent. Uit een melding bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) bleek dat Bank of America in één klap een grootaandeelhouder van de verzekeraar is geworden. Bij de kleinere bedrijven ging fietsenfabrikant Accell 2 procent omlaag, ondanks een winst- en omzetgroei over het afgelopen jaar.

Europa

In Londen kelderde RBS ruim 8 procent. De bank rapporteerde het achtste jaarverlies op rij, sinds het door de Britse overheid in 2007 gered moest worden van de ondergang.

Chemieconcern BASF won in Frankfurt 3,4 procent, ondanks een voorzichtige prognose. Het Duitse staalbedrijf Salzgitter steeg 1,5 procent na een positief operationeel resultaat.

Olie

In Parijs noteerde de producent van onder meer kernreactoren Areva een min van 4 procent. Areva leed vorig jaar opnieuw een groot verlies.

Amerikaanse olie was 1,9 procent duurder op 33,70 dollar per vat. Brent steeg 1,8 procent tot 35,94 dollar. De euro was 1,1017 dollar waard, tegen 1,1030 dollar bij het slot een dag eerder.