economie

Gesteggel over ontslagcijfers Rabobank

Door ANP - 18 februari 2016

UTRECHT (ANP) – Rabobank en vakbond De Unie steggelen over het aantal banen dat bij de bank verdwijnt. Volgens de bond schrapt Rabobank in stilte 3000 banen meer dan het financiële concern eerder heeft aangegeven. De bank ontkent dat.

Het zou volgens De Unie gaan om medewerkers die naar hun eigen plek moeten solliciteren, omdat de bank ze niet meer geschikt acht voor hun aan verandering onderhevige functie. Ze moeten er volgens De Unie uit ,,vanwege een zogenaamde kwalitatieve mismatch” en de plekken zouden vervolgens niet meer worden opgevuld.

,,Onzin”, reageert een woordvoerder van Rabobank. Hij stelde dat er niet meer banen verdwijnen dan de circa 12.000 die eerder zijn aangekondigd. Rabobank liet in december weten komende drie jaar 9000 voltijdsbanen te schappen. Daarnaast verdwijnen er nog 2900 banen, als gevolg van een eerder ingezette reorganisatie.

Realiteit

Reinier Castelein, de voorzitter van De Unie, noemt de communicatie van Rabobank ,,diffuus en onvolledig”. ,,De opstelling van de bank naar buiten is een hele andere dan de realiteit op de werkvloer. Deze houding is een klap in het gezicht van de loyale Rabomedewerker.”

Castelein zegt dat Rabobank de getallen die hij noemt ook aan zijn bond heeft toegegeven. In de optelsom die De Unie op basis van de eigen gesprekken met de bank heeft gemaakt, moeten nog ruim 15.000 medewerkers de bank verlaten.

Bestuurders van vakbonden FNV en CNV kunnen het aantal waarvan De Unie spreekt niet bevestigen. Wel geven ze aan dat het bij Rabobank vaker voorkomt dat er medewerkers uitgewerkt worden omdat ze niet meer aan het ,,juiste profiel” voor hun functie zouden voldoen.