economie

Groei Amerikaanse werkgelegenheid zwakt af

Door ANP - 05 februari 2016

WASHINGTON (AFN) – De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in januari verder toegenomen, maar veel minder sterk dan in de voorgaande maand. De werkloosheid is wel gezakt tot onder de 5 procent. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Er kwamen afgelopen maand 151.000 banen bij in de VS, veel minder dan de 190.000 waar economen in doorsnee op rekenden. Bovendien blijkt de banengroei over december met 262.000 lager te zijn geweest dan de eerder gemelde 292.000. De werkloosheid zakte van 5 procent naar 4,9 procent van de beroepsbevolking. Dat is het laagste niveau in acht jaar.

Een ander positief punt in het banenrapport is de stijging van het gemiddelde uurloon. Dat lag in januari 0,5 procent hoger dan in december, toen nog sprake was van een stagnatie. Hier werd gemiddeld gerekend op een stijging met 0,3 procent.

Fed

Het maandelijkse rapport over de arbeidsmarkt is een belangrijke raadgever waarop de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zijn monetaire beleid baseert. De eerstvolgende beleidsvergadering is echter pas in maart. Voor het zover is komt ook het banenrapport over februari nog naar buiten.

Volgens econoom Rob Carnell van ING schetsen de cijfers over januari een gemengd beeld. Hij denkt dat een renteverhoging in maart voorlopig van tafel is, omdat ook de Fed meer infomatie zal willen over de stand van de economie voordat zij een volgende ingrijpende stap zet.

In december verhoogde de Fed de rente voor het eerst in bijna tien jaar. Sindsdien zijn de economische vooruitzichten er echter niet beter op geworden, ook gezien de recente onrust op de financiële markten.