economie

Heffingen drukken winst ABN AMRO

Door ANP - 17 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – ABN AMRO heeft de winst in het vierde kwartaal op jaarbasis met een derde zien dalen tot 272 miljoen euro. Dat komt met name door wettelijke heffingen als de bankenbelasting, die het resultaat met 190 miljoen euro drukten, meldde de bank woensdag.

De bank heeft daarnaast in het vierde kwartaal voorzieningen getroffen voor klanten in het midden- en kleinbedrijf waar mogelijk problemen met rentederivaten spelen en voor juridische claims. Verder zakten als gevolg van lagere rentebaten de opbrengsten met 4 procent tot 2,1 miljard euro.

Over heel 2015 wist ABN AMRO, dat in november terugkeerde op de beurs in Amsterdam, de onderliggende nettowinst wel met een kwart op te voeren tot 1,9 miljard euro. Daarbij profiteerde de bank met name van economisch herstel. Er hoefde fors minder geld opzij te worden gezet voor dubieuze leningen.

Langdurig lage rente

De toevoeging aan de stroppenpot kwam uit op iets meer dan een half miljard, ruim de helft minder dan in 2014. Ondanks de fikse daling van de prijzen van olie en andere grondstoffen, bleven de risicokosten op leningen aan bedrijven in die sector binnen de perken. Wel worden die klanten scherp in de gaten gehouden.

De belangrijkste bedreigingen voor ABN AMRO vormen de langdurig lage rente, de toenemende concurrentie van met name verzekeraars op de hypotheekmarkt, en steeds strengere regelgeving. ,,Een ding dat we zeker weten, is dat de wettelijke heffingen in 2016 verder zullen toenemen”, zei topman Gerrit Zalm.

Overheid

,,We zien dat de Nederlandse economie echt verbeterd is vorig jaar”, zei Zalm. En hoewel de vooruitzichten voor de wereldeconomie onzekerder zijn, staan in Nederland de signalen ,,op groen”. ABN AMRO, dat voor 80 procent afhankelijk is van de Nederlandse markt, voorziet dan ook ,,een redelijk jaar”.

De Nederlandse overheid bracht op 20 november een eerste pluk aandelen ABN AMRO naar de beurs. De in 2008 genationaliseerde bank is nog wel voor zo’n drie kwart in staatshanden. De eerstvolgende mogelijkheid om dat belang te verkleinen is in mei, een halfjaar na de beursgang.