economie

Herstel op Europese beurzen houdt aan

Door ANP - 15 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten vertoonden maandag opnieuw een stevig herstel. Vrijdag krabbelden de graadmeters ook al op, aan het einde van een week waarin met name financiële fondsen harde klappen kregen.

In Amsterdam eindigde de toonaangevende AEX-index met een winst van 3,1 procent op 403,96 punten. De MidKap ging 3,7 procent omhoog naar 615,93 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs en Londen begonnen de nieuwe handelsweek met winsten tot 3 procent.

Altice was koploper bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 8,9 procent. Het kabelconcern profiteerde van overnamespeculaties in de Franse telecomsector. Een overname van de telecomdivisie van Bouygues (plus 6,8 procent) door Orange (plus 3,1 procent) is volgens Franse media zo goed als rond.

Altice

Vorig jaar deed Altice zelf een poging de telefonieactiviteiten van Bouygues los te weken. Het Franse concern, dat ook actief is in de bouw, wees dat bod evenwel van de hand. Bouygues werd maandag 6,8 procent meer waard, Orange won 3,1 procent. Altice-dochter Numéricable-SFR kreeg er 8 procent bij.

Verder waren met name financiële waarden in trek. Zo stonden Delta Lloyd en ING hoog in de AEX met winsten rond de 6 procent. NN Group profiteerde niet mee en stond met een winst van ‘slechts’ 0,8 procent vrijwel onderaan de hoofdindex.

Shell

Ook Shell presteerde slechter dan gemiddeld, ondanks een koerswinst van 1,7 procent. Het olieconcern liet weten dat het alle aandelen van het Britse gasbedrijf BG Group in handen heeft. Door de lage olieprijzen kan het jaren langer duren dan eerder gedacht voordat die investering is terugverdiend.

In Londen stond RB, de nieuwe naam van Unilever-rivaal Reckitt-Benckiser, in de belangstelling met een winst van 6,8 procent. Het moederbedrijf van merken als Durex, Strepsils en Calgon maakte beter dan verwachte cijfers bekend en gaf aan voor 2016 verdere groei te voorzien.

Maandag gaven de olieprijzen het sterke herstel van vrijdag een bescheidener vervolg. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 29,75 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 33,52 dollar per vat. De euro noteerde een koers van 1,1155 dollar, tegen 1,1230 dollar bij het slot van de Europese handel op vrijdag.