economie

IEA: overschot olie zwelt aan

Door ANP - 09 februari 2016

PARIJS (ANP) – Het mondiale overschot aan olie zal in de eerste helft van dit jaar verder toenemen, waardoor de kans toeneemt dat de olieprijzen verder zullen dalen. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) voorspelde dinsdag dat Irak en Iran steeds meer olie zullen oppompen, terwijl de vraag naar het zwarte goud in een lager tempo stijgt dan eerder werd aangenomen.

Het is volgens de denktank goed mogelijk dat het aanbod de komende maanden dagelijks 1,75 miljoen vaten hoger is dan het verbruik. Vorige maand schatte het IEA het overschot nog op 1,5 miljoen vaten per dag.

,,Met het oog op het huidige overaanbod is het moeilijk te zien hoe de olieprijzen op korte termijn kunnen stijgen”, aldus het agentschap. De prijs van Amerikaanse olie schommelde dinsdag rond 30 dollar per vat, nadat in januari de laagste prijs in 12 jaar werd aangetikt.