economie

Kleine winsten op Wall Street

Door ANP - 29 februari 2016

NEW YORK (AFN) – De beurzen in New York toonden maandag halverwege de sessie kleine winsten. Onder meer de hogere olieprijzen gaven de financiële markten een duwtje in de rug.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent hoger op 16.669 punten. De bredere S&P 500 kreeg er ook 0,2 procent bij en kwam op 1951 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent tot 4601 punten.

Het bevriezen van de olieproductie kwam weer een stapje dichterbij nadat Saudi-Arabië zei mee te werken aan een productieplafond. Amerikaanse ruwe olie werd 2,9 procent duurder op 33,72 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie ging 2,6 procent omhoog tot 36,01 dollar. Oliegerelateerde bedrijven als Williams Companies en Consol Energy stegen daarop tot 8,8 procent.

Media

Beleggers voelden zich ook gesteund door een versoepeling van de kapitaaleisen voor Chinese banken, eerder op de dag. De verlaging is bedoeld om de kredietverlening, en daarmee de economische groei, van de op een na grootste economie ter wereld een impuls te geven.

Op Wall Street wist Tribune Media de aandacht op zich gericht. Het mediaconcern, eigenaar van een hele reeks lokale tv-stations, zette zichzelf voorbeurs in de etalage met het bericht meerdere strategische opties te onderzoeken, waaronder de verkoop van onderdelen en het aangaan van nieuwe partnerschappen. Het aandeel won ruim 9 procent.

Carl Icahn

Farmaceut Valeant kelderde ruim 7 procent na uitstel van zijn jaarcijfers. Valeant zag afgelopen maanden een groot deel van zijn beurswaarde in rook opgaan vanwege een onduidelijke omzetconstructie. De Canadese partner van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Pharming stelde de publicatie tot nader order uit in afwachting van een onderzoek daarnaar.

Het investeringsbedrijf van belegger Warren Buffett, Berkshire Hathaway, maakte afgelopen weekend bekend het jaar te hebben afgesloten met een recordwinst van ruim 24 miljard dollar. Het bedrijf steeg daarop 2 procent in waarde. Leverancier van auto-onderdelen Federal-Mogul steeg bijna 47 procent op het nieuws dat activistische belegger en grootaandeelhouder Carl Icahn een bod heeft gedaan op de resterende aandelen. Icahn heeft al 82 procent van het bedrijf in handen.

De euro was 1,0875 dollar waard, tegen 1,0871 dollar bij het Europese slot eerder op de dag.