economie

Lagarde zeer kritisch over Oekraïne

Door ANP - 10 februari 2016

WASHINGTON (ANP) – Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is zeer bezorgd over het gebrek aan vooruitgang bij hervormingen en de strijd tegen corruptie in Oekraïne. Dat liet zij woensdag in duidelijke termen weten in een verklaring.

Volgens Lagarde zijn er ook zorgen over belangenverstrengeling bij het opstellen van beleid. Ze is van mening dat het land veel meer moet doen om hervormingen door te voeren en om corruptie aan te pakken, anders dreigt het steunprogramma van het IMF voor Oekraïne in gevaar te komen. Het fonds heeft 17,5 miljard dollar aan steun toegezegd aan Kiev.

Het is volgens de IMF-voorzitter van vitaal belang dat het leiderschap van Oekraïne nu ingrijpt om het land weer op het juiste pad te krijgen. Oekraïne loopt anders het risico terug te keren naar ,,het patroon van falend economisch beleid” dat het land in zijn recente geschiedenis heeft geplaagd, aldus Lagarde.

Ernstige politieke crisis

Oekraïne verkeert in een ernstige politieke crisis na het recente opstappen van de minister van Economische Zaken. Die gaf als reden voor zijn vertrek aan dat elementen binnen de regering hervormingen tegenhouden en zich schuldig maken aan corruptie. Daarbij wees hij in het bijzonder op een naaste medewerker van president Petro Porosjenko. Lagarde liet toen weten bezorgd te zijn over het vertrek van de minister omdat hij juist goede vooruitgang boekte met het doorvoeren van hervormingen en het bestrijden van corruptie.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft afgelopen weekeinde gezegd dat de regering blijft werken aan hervormingen en transparantie van het beleid. Hij wil dat er ,,zero tolerance” is voor corruptie.